Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Okusite odličnost

Odkrivajte izvirne okuse slovenske trajnostne gastronomije

Raziskujte raznolikost kulinaričnih posebnosti Slovenije

Od Alp do Jadrana, od Krasa do Panonske nižine – vsak dan okušajte kaj drugega.

Kulinarične posebnosti 4 geografsko tako različnih območij so odličen razlog za obisk Slovenije, ene od najbolj trajnostno usmerjenih držav na svetu in prve, ki se kot država ponaša z nazivom zelena destinacija sveta.

Družinska večerja
Foto: Ciril Jazbec
Naša hrana je takšna, kot je Slovenija: raznolika, pisana in zanimiva. Dobrodošli v Evropski gastronomski regiji 2021!
Ana Roš, najboljša kuharska mojstrica sveta 2017 in ambasadorka EGR 2021

V Alpski Sloveniji presenečajo dobrote s pastirskih planin, v Mediteranski in Kraški Sloveniji okus soli s tradicionalnih solin in mesnin, ki zorijo na burji. Termalna Panonska Slovenija poleg zdravih voda ponuja različnost močnatih jedi in kruha, Osrednja Slovenija z Ljubljano pa izvirne jedi s svetovljanskimi vplivi.

Novice z okusom

Prejemajte gastronomske zanimivosti, novosti, dosežke in priložnosti v svoj e-poštni predal!

Ko gre za kulinariko, izbiramo lokalno in uporabljamo sestavine iz bližine

V slovenskih kuhinjah prisegamo na sveža živila in poznamo njihovo pot od njive do krožnika.

Vrhunski chefi v svoje stvaritve vključujejo za Slovenijo značilne posebnosti, kot so sol s tradicionalnih solin, med, ki ga nabirajo avtohtone čebele, bučno in oljčno olje ter seveda vino, ki seje tod pilo že v antiki. Jedi popestrijo z divjimi rastlinami, nabranimi v naravi.

Slovenska kulinarika temelji na lokalni dediščini in sestavinah iz najbližjih vrtov in polj, travnikov in pašnikov, gozdov in sadovnjakov, rek, jezer, morja. Kar zraste v le dobrih 20 tisoč km2 veliki Sloveniji, ima do kuhinje vselej kratko pot. Večina živil je iz bližine in ima majhen ogljični odtis. V Sloveniji razvoj gastronomije temelji na trajnostnih načelih.

Dober tek in na zdravje kjerkoli v Sloveniji! Tu lahko povsod okušate odličnost

V edini evropski državi, ki povezuje Alpe, Mediteran, Kras in Panonsko nižino, je vse blizu.

Iz Ljubljane je tudi do najbolj oddaljenih kotičkov Slovenije le okoli dve uri vožnje. Zato lahko tu celo v enem dnevu doživite Alpe, Mediteran, Kras in Panonsko nižino. V vsakem od 4 tako različnih svetov vas čakajo odlična gastronomska doživetja in priložnosti za okušanje lokalnih jedi, ki jih pripravljajo vrhunski chefi.

VZEMI SI ČAS.

Za nepozabno kulinariko.

Moja Slovenija

Najboljše, kar pripravljajo vrhunski kuharski mojstri, poiščite v preverjeno odličnih restavracijah

Pri izbiri najboljših točk vašega gastronomskega potepa naj vam pomagajo ocene prestižnih mednarodnih vodičev

V Sloveniji vas najboljša okušanja čakajo v restavracijah, ki jih je v sam vrh svetovne gastronomije uvrstil najprestižnejši gastronomski vodnik Michelin. Francoski kulinarični vodič Gault&Millau vas popelje po slovenskih restavracijah, pa tudi okrepčevalnicah, vinskih kleteh, pivovarnah in turističnih kmetijah. Izbor 100 najboljših gastronomskih točk po vseh slovenskih regijah ponuja tudi The Slovenia Restaurant Awards.

Po značilno slovenske jedi se odpravite v gostilne in jejte kot domačini

Gostilne so lokali, ki se ponašajo z dolgoletno družinsko tradicijo, hišnimi in regionalnimi jedmi ter ponudbo slovenskih vin in drugih pijač.

V njih boste dobili tipično kosilo, na kakršnega se radi odpravijo tudi domačini, v številnih vas bodo opozorili na hišno značilne specialitete. Najboljši med temi za Slovenijo tipičnimi lokali nosijo oznako Gostilna Slovenija.

Med kriteriji za pridobitev te oznake so:
– spoštovanje načel trajnostnega razvoja,
– uporaba naravnih in sledljivih živil,
– kulinarično znanje,
– prepoznavnost in gostoljubje ter
– povezovanje dediščine in družinskih tradicij.

Večerja v vinogradu
Foto: Ciril Jazbec

Ampak zakaj je Slovenija kulinarično tako zanimiva in pestra dežela?

Kar jemo, temelji na razkošni naravi in na prepletanju kulturnih vplivov na enem od najbolj zanimivih evropskih stičišč.

Na stičišču vplivov iz germanskega sveta na severa, romanskih dežel na zahodu, slovanskega Balkana na jugu in Madžarske na vzhodu, so skozi zgodovino nastajale presenetljivo pristne slovenske jedi. Poiščite svoj najljubši okus in nepozabno doživetje med najvišjimi gorami in najbolj divjimi vodami Alpske Slovenije, v Termalno Panonski Sloveniji med širnimi polji, vinogradi in vrelci zdravilnih voda v Termalno Panonski Sloveniji, med solinami in skrivnostnimi podzemnimi jamami v Mediteranski in Kraški Sloveniji ali v živahni Ljubljani in Osrednji Sloveniji, kjer se vplivi z vseh strani neba povezujejo v svetovljanske izvirnosti.

Butične zgodbe

Doživite edinstvene zgodbe slovenskih ponudnikov, gostincev in pridelovalcev.

Kulinarične čarovnije globoko v horjulski hosti

Domače jedi s skandinavskim pridihom in v sozvočju z naravo.

Preberite več

Vina, rojena pod zvezdami in luninim sojem

Spoznajte štajerska velikana biodinamike – Acija Urbajsa in Božidarja Zorjana

Preberite več

Okusi narave pod vršaci Jezerskega

Vstopite v pravljični svet odročnega koščka Slovenije, med vršace in visokogorske kmetije, razpete med Gorenjsko in Koroško.

Preberite več

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več