Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Ekološka turistična kmetija Toncevi

 

Stari primorski recepti na novo

Doživite pozabljene okuse in vonjave pridelkov neokrnjene narave ter dela pridnih rok domačinov.

Med stoletnimi kostanjevimi gozdovi, v bližini gradu Rihemberk, nekoč že skoraj zamrla vasica z nekaj več kot desetimi hišami danes ponovno vabi popotnike, da jo obiščejo, začutijo miren utrip podeželja in si spočijejo misli.

V enem najlepših kotičkov Vipavske doline, na kraškem robu nad Vipavsko in Braniško dolino, leži vas Pedrovo. V osrčju te vasi stoji domačija Toncevi. Njeni začetki segajo v leto 1896. Predniki Toncevih so tu živeli in kmetovali več kot pol stoletja. Od takrat se je spremenilo mnogo, v zadnjih desetletjih pa je vas doživela preporod in »ta mlada« Tonceva sta se odločila, da se vrneta v vas in oživita kmetijo.

pršut in vino
Foto: arhiv Ekološka turistična kmetija Toncevi

Domače iz ognjišča črne kuhinje

Posvetila sta se ekološkemu gospodarjenju in leta 2010 je kmetija pridobila EKO certifikat. Pridelujejo sadje, zelenjavo, zelišča in vino, vse izključno za uporabo v lastni kuhinji. Danes imajo na kmetiji čredo štiridesetih burskih koz, kunce in kokoši.

Prisegajo na stare lokalne jedi, ki jih z nekaj pridiha sodobnosti pripravljajo na ognjišču v črni kuhinji. Tako pripravijo kozlička izpod peke in kunca v omaki z domačimi bleki ali polento. Večina teh receptov prihaja iz bogate zakladnice none »ta mladega Tonceta«. Mnogo je jedi na žlico: kozličkova juha, bučna kremna juha, šelinka, jota …

Tako kot skozi sam ambient borjača, kot rečejo na Krasu dvoriščem, se tudi skozi hrano kaže preprostost, domačnost, čutnost ter predanost tako gostu kot hrani. Gosta poskušajo popeljati v tiste stare čase, ko smo še bili gospodarji svojega časa, ko smo imeli čas za pogovor, počitek, uživanje v miru in tišini.

Družina
Foto: arhiv Ekološka turistična kmetija Toncevi

Kdo kuha

Z minimalnimi dodatki do razkošnih okusov

Mark Smerajc stavi na prvinske okuse, zato pri pripravi mesa najraje uporablja zgolj sol in poper.

Glavni v kuhinji je Mark, vedno bolj pa mu pomaga tudi najstarejši sin. Pri pripravi njihovih ekološko vzrejenih kozličkov, kuncev ali jagenjčkov, ki jih dobijo na sosednji ekološki kmetiji, najraje uporablja zgolj sol in poper, sicer pa domača zelišča, kot so kraški šetraj, rožmarin, lovor, drobnjak in koromač.

Slovenia Green Cuisine: Ekološka turistična kmetija Toncevi