Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Gostišče Tolc

 

Sorško domače malo drugače

V slikoviti vasici Sorica, ki je nekdaj navdihovala enega največjih slovenskih slikarjev, Ivana Groharja, se nahaja gostišče Tolc.

Kot da bi nastala po slikarjevi predlogi, je vas Sorica razpeta na valoviti uravnavi sredi njiv, pašnikov in neskončnih iglastih gozdov. Tam je tudi domačija Tolc, ki se lahko pohvali s prvo omembo v davnem letu 1293. Meta in Primož Pintar, lastnika Gostišča Tolc, sta obnovila domačijo in jo namenila turistični dejavnosti. Pričela sta z oddajanjem nastanitev in poskrbela za izvrstno gostinsko ponudbo. Ta je na voljo od petka do nedelje, ostale dni pa družina dela na kmetiji.

V objekt so vnesli čim več lokalnega okolja. Les je z domače kmetije, gostišče pa krasijo impresionistične slike lokalnega slikarja Mira Kačarja. S tem ohranjajo dediščino enega najbolj cenjenih slovenskega slikarjev, Soričana Ivana Groharja. Poleg štirih tematsko različnih prostorov je v gostišču tudi prostor s kaminom, priljubljen predvsem za romantične večerje v dvoje. Poleti postrežejo tudi na terasi ali na dobro skritem vrtu.

slovenska mesna jed s štruklji
Foto: arhiv Gostišče Tolc

Impresionizem na krožniku

V Gostišču Tolc tako kot pri opremi prostorov in izbiri izvajalcev tudi pri gostinski ponudbi sledijo konceptu lokalnega in domačega. Če je le mogoče, sestavine prihajajo z njihove ekološke kmetije. Vse, česar na tej gorski kmetiji ni mogoče pridelati, pridobijo od bližnjih in daljnih sosedov s škofjeloškega območja.

Na meniju boste našli predvsem mesne jedi, tudi postrv, sicer pa še jedi na žlico, na primer enolončnico, tradicionalni štrukelj in zavitek. Zanimiva je izbira predjedi, kot so krožnik ajdovih krapov s tepkino kremo in slanino ter žlikrofi v jajčni omaki z ocvirki in črno trobento. Postrežejo tudi z dnevnimi kosili in degustacijskimi meniji.

Chef Primož Pintar
Foto: arhiv Gostišče Tolc

Spoznajte chefa

Menije lahko menja tudi večkrat tedensko

Chef Primož Pintar tradicionalne slovenske jedi ustvarja na nekoliko drugačen način.

Takoj po opravljenih praksah na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem na Bledu je začel samostojno pot. Po 17 letih dela v Gostišču Macesen v Sorici se je leta 2019 odločil, da potrebuje spremembo, in odprl Gostišče Tolc.

V kuhinji uporablja izključno sezonske, največkrat ekološke sestavine, iz katerih zelo rad ustvarja sodobne jedi na podlagi starih receptov. Tradicionalne slovenske jedi so še prepoznavne, a hkrati drugačne in zanimive.

V kuhinji mu na pomoč priskoči mama Marija Pintar, ki sicer z očetom Janezom skrbi za hlev in vrt.

Slovenia Green Cuisine: Gostišče Tolc