Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Posestvo Saksida

 

Zgodba družine iz Vipavske doline

Na robu vasi, sredi vinogradov, si boste oddahnili in uživali ob tradicionalnih vipavskih jedeh s pridihom sodobnosti ter odličnih vinih, pridelanih v njihovih lastnih vinogradih.

Posestvo Saksida se nahaja v vasi Zalošče v osrčju Vipavske doline. Dežela sonca in milega podnebja že od nekdaj slovi po odličnih vinih, danes pa je sloves Vipavske doline še večji. Odlične lege vinogradov so temelj za pridelavo kakovostnih vin in nekaj teh leg obdeluje tudi družina Saksida.

Vinogradniška tradicija družine Saksida sega daleč v preteklost. Z vinarstvom se je že sredi 19. stoletja ukvarjal Franc Saksida, tradicijo pa sta nadaljevala najprej njegov sin Jožef in nato še vnuk Jožko Saksida. Slednji je temeljito obnovil vinograde, v katerih je dal poudarek avtohtonim sortam, moderniziral vinsko klet in začel s stekleničenjem ter trženjem lastne blagovne znamke. Danes očetu stoji ob strani hči Ingrid z družino in skupaj nadaljujejo družinsko tradicijo.

jed na Posestvu Saksida
Foto: Dean Dubokovič, arhiv Posestvo Saksida

Žlahtna vipavska posebnost

Družina Saksida goji trse po obliki »enojni guyot«, kar je enošparonska vzgoja vinske trte, ki omogoča nižji pridelek po trsu in s tem višjo kakovost. Gojijo tako lokalne in avtohtone vipavske sorte kot tudi tiste bolj klasične. Od lokalnih sort prednjači zelen, avtohtona sorta visoke kakovosti. Ime je dobil po značilni svetlo zeleni barvi listja in mladic, njegove arome citrusov, jabolk in zelišč pa skoraj ni mogoče zamenjati za nobeno drugo.

Za pridelavo kakovostnih vin je pomembna posebna predanost že v vinogradih, svojo pravo, končno podobo pa dobijo v kleti. Jožko Saksida kletari po tradicionalnih postopkih s sodobnimi tehnološkimi metodami. Tako ustvarja pridelavo sortno značilnih in bogatih vin, ki pripovedujejo zgodbo družine.

Okusna ekološka kulinarika

Tradicija in sodobnost pa se na Posestvu Saksida prepletata tudi v jedeh, ki jih strežejo svojim gostom. Sveže domače sestavine in mediteranske začimbe so zagotovilo za bogastvo okusov. Jedi pripravljajo po tradicionalnih receptih, s kančkom sodobne ustvarjalnosti pa jim dodajo nove razsežnosti.

Ponudba je sezonska, v njej pa se najdejo recimo nonin krompir in goveji hrbet z masleno omako, polenta s svinjskim karejem in figo, poširan rumenjak s fižolom in ocvirki ali telečja lička z malinami in radičem. Prvi v Sloveniji so pridobili  znak L.E.A.F. in sledijo smernicam zero waste. Česar ne pridelajo sami na vrtu, pridobijo od izključno lokalnih dobaviteljev, saj se zavedajo pomembnosti kratkih dobavnih verig. Odgovorno ravnajo z energijo in vodo, vse surovine, materiale in čistila pa izbirajo skrbno, s spoštovanjem do okolja.

Marko Bolčina in Ingrid Saksida
Marko Bolčina in Ingrid Saksida
Foto: Dean Dubokovič, arhiv Posestvo Saksida

Spoznajte chefa

Samosvoj ustvarjalec dobrot na krožniku

Chef Marko Bolčina je sledil sanjam iz otroštva.

Znanje iz šolskih kuhinj je dopolnjeval v kuhinjah Gostilne pri Lojzetu v Dvorcu Zemono in Gostilne As v Godnjah na Krasu. Gostoval je tudi v restavracijah v Italiji, Nemčiji in Španiji.

Prisega na pristne vipavske sestavine, kot so divji hmelj, lobodika, goveja lička, rdeča pesa, in zelišča. Z modernimi tehnikami obdelave ohranja prvinske okuse, s samosvojo ustvarjalnostjo pa jim daje pridih odličnosti.