Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Turistična & eko kmetija Pri Baronu

 

Ekološko + lokalno = idealno

Idila – Baronova domačija

Kjer se strmine vzhodnega Pohorja poležejo v ravnico, dobrih 20 kilometrov od Maribora, že več kot 200 let stoji turistična in ekološka kmetija Pri Baronu, ki daleč naokoli slovi po odlični kulinariki. Današnji lastniki niso baroni, hiši se tako reče, ker je bil nekdaj lastnik baron, a kljub temu družina Uranjek piše plemenito zgodbo.

Drugače kot ekološko ne gre

Svojo kmetijo so pred tridesetimi leti odprli za obiskovalce, da bi se ti do sitega naužili dobrot iz njihove kuhinje. Nekaj let kasneje so se preusmerili v naravi prijazno kmetovanje in od takrat prejemajo certifikat evropske sheme kakovosti »Ekološka pridelava«. Leta 2020 so pridobili okoljski certifikat Zeleni ključ (Green Key) in nato še znak Slovenija Green Cuisine.

juha tradicionalna kulinarika
Foto: arhiv Pri Baronu

Skrb in ljubeča nega v vsakem požirku in grižljaju

Družina Uranjek gostom rada postreže svoje ekološke produkte v najzanimivejših kombinacijah. Česar ne pridelajo sami, odkupijo od lokalnih proizvajalcev. Uporabljajo veliko avtohtonih, kultiviranih in divjih rastlin, da je jedilnik zanimiv v vsaki sezoni. Sami pridelujejo tudi tradicionalno pohorsko bunko, to je kakovosten  suhomesnat izdelek iz svinjine, salame, suhe kmečke klobase, meso v tünki, paštete, zaseko …

Na meniju ponujajo različne sezonske jedi, vedno tudi vegetarijanske, veganske, presne in dietne, vse pa so pripravljene na tradicionalen način. Za skupine pripravijo tudi jedi na žlico, najbolj znan je njihov tradicionalni Pohorski pisker. Sladkosnede bo razveselila pestra ponudba sladic. Od gibanice s skuto ali orehi in avtohtone kuhane zimske tepke do jabolčnega cvrtnjaka, korenčkove pogače, rabarbarine pite in seveda potice. Najraje pripravijo tradicionalno orehovo ali pehtranovo potico.

Ponudijo vam doma pridelane ekološke sokove, žganja in likerje, sami pa izdelujejo tudi sadna vina. Med letom ponudijo kiselkasto, nizkoalkoholno jabolčno vino tukla oz. tolke, ki naj bi imelo zdravilne učinke. V sezoni pripravijo tudi slajše ribezovo in višnjevo vino.

Bi poskusili nekaj prazgodovinskega?

So prvi, ki so na svojem jedilniku ponudili zgodovinske jedi, ki temeljijo na lokalni arheološki dediščini. V prazgodovino vas popeljejo enolončnica s piro in lečo ter kuhane hruške z medom in ribezovo omako ter neolitska žitna kava z želodom.

Iz časov Antike prihajajo solata iz okisane repe in stebelne zelene, pašteta z mladim sirom, pečenem na lovorjevem listu, in žajbljeva bombetka, Lukanijska klobasa, pečeno korenje z materino dušico, medom in hruškovi čatniji.

Srednjeveška je dobrodošlica, eliksir za dolgo življenje, nato pa še divja solata in trdo kuhano jajce, kamutova bombetka s črnim lanom in namaz iz skute s koprivami. V to obdobje sodijo tudi marinirana govedina, kuhana v vinu s suhimi bezgovimi jagodami, zdrobov cmok z naribanim sirom, zelenjavna pita in pečena pesa. Posladkate se z jabolčnim cvrtnjakom z orehi in jurkino omako ali pirinim žepkom, polnjenim z orehi in skuto, postreženim z omako iz jagodičevja. Pojedino spremlja lipov čaj.

eko turistična kmetija Pri Baronu - družina Uranjek
Foto: arhiv Pri Baronu

Kdo kuha

Z roko v roki, tašča in snaha

Za okusno pripravljene jedi iz domače kuhinje poskrbi ženski del družine, mama Nada in »ta mlada« Mihelca.

Mihelca je iz majhnega mesta prinesla veliko ljubezni do dela na zemlji, po poklicu pa je univerzitetna diplomirana inženirka kmetijstva. Dušo si najraje razvaja z zelišči, kuhanjem marmelad, rožami in kulinariko. S taščo Nado sta že uigrana ekipa v kuhinji, kjer iz domačih sestavin ustvarjata nostalgične okuse s ščepcem sedanjosti.

Slovenia Green Cuisine: Turistična & eko kmetija Pri Baronu