Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Restavracija Pavus – Grad Laško

 

  • MICHELIN GUIDE 2023

Okus po novi slovenski kuhinji

Za zidovi skoraj tisoč let starega dvorca se rojeva nova slovenska kuhinja. Chef Marko Pavčnik ustvarja sezonsko, z lokalnimi sestavinami, obožuje divjo hrano in kuhanje s pivom.

Iz gradu Tabor, ki ga pisni viri prvič omenjajo že leta 1145, se razlega čudovit pogled na Laško in okolico. Grad ima pestro zgodovino. Med drugimi so si ga lastili znameniti Celjski grofje, ki so na gradu prirejali viteške igre.

Grad je bil skoraj 200 let v ruševinah, zdaj pa je lepo urejen in obnovljen. Restavracija zaseda dve nadstropji grajskega stolpa, v toplejših mesecih strežejo tudi na prostem. Skupaj z ženo Katjo, jo vodi chef Marko Pavčnik.

Marko sodi med chefe mlajše generacije, ki pomembno vpliva na razvoj nove slovenske kuhinje. Nase je opozoril z izjemno kreativnostjo in izbiro svežih, pogosto tudi divjih sestavin.

Posebej pri srcu so mu manj poznane zeli, ki jih nabira v okoliških gozdovih in travnikih. V njegovi kuhinji se znajdejo divji hmelj, kislica, akacija, zajčja detelja in mnoge druge, ki jih večina ne pozna niti po imenu.

Rad ruši stereotipe, pa ne z novim, modernim in še ne videnim, temveč z že pozabljenim in na novo izumljenim. Odlično poznavanje kuharskih tehnik mu omogoča, da svoje ideje uspešno prelije na krožnik.

Kulinarika
Foto: Rok Deželak, arhiv Restavracija Pavus

Divja hrana in kuhanje s pivom

File srne s smreko, poširana raca z vloženimi slivami in ocvrtimi zelišči ali kostanjevi tortelini so le del ponudbe, kjer se tradicionalno prepleta z divjim in ustvarja okuse nove slovenske kuhinje. Ki diši in je odlična.

Jedilni list spreminjajo z letnim časom, kot se spreminja narava. Raziskuje tradicionalne sestavine kot je npr. pregreta smetana, išče vedno nove divje rastline in jih uvaja v visoko kulinariko. Nabiralništvo je vir navdiha, novi okusi in teksture pa pripomorejo k temu, da je obed na gradu nepozaben.

Na voljo so degustacijski (tudi brezmesni) meniji, za katere priporočajo predhodno rezervacijo

Marko Pavčnik
Marko Pavčnik
Foto: Rok Deželak, arhiv Restavracija Pavus

Spoznajte chefa

Soustvarja novo slovensko kuhinjo

Njegova najljubša kuharska tehnika je domišljija, kuharski pripomoček pa glava.

Že kot otrok je chef Marko Pavčnik vedel, da bi rad postal kuhar. Pravi, da je za samouk, saj je njegovo znanje plod neverjetne radovednosti, raziskovanja in predvsem testiranja v kuhinji. Leta 2011 je odprl svojo restavracijo Pavus, je aktivni član JRE, na kuharskih tečajih pa rad deli svoje znanje. Kulinarični kritiki, ga uvrščajo v vrh slovenske kulinarike.

Preberite več