Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

TaBar

 

  • MICHELIN GUIDE 2023

Fina hrana v sproščenem ozračju

Drugačni protokoli, drugačna glasba, drugačni prti, drugačna postrežba. V kravati ali bolj ležerno.

Najmanjši ljubljanski trg, kjer se nahaja TaBar, ima ime, ki bi si ga želela marsikatera restavracija. A Ribji trg ni le ime, temveč tudi prijeten ambient, s klasicistično fontano in mogočno lipo, ki ob vročih poletjih hladi goste restavracije TaBar.

Posebnost restavracije, ki slovi po največji izbiri odprtih vin v prestolnici, so manjši krožniki. Te lahko razumemo kot prigrizek ali pa kot jedi, ki jih delimo z omizjem. Lastnik Jurij Osole je o ideji za tako zasnovo restavracije povedal: »Rad kosim obilno, za večerjo pa si želim manjšo porcijo in odličen kozarec naravnega vina.« Temu konceptu sledijo še danes.

TaBar je svoja vrata odprl na Miklavžev dan, leta 2013, štiri leta kasneje pa se je ekipi pridružil mladi chef Jakob Pintar. Od takrat se njihova slava nezadržno širi.

hobotnica s paradižnikom in čilijem
Foto: Suzan Gabrijan, arhiv TaBar

Sezonsko, lokalno, sledljivo in odlično

Večina živil je slovenskega porekla, mednje pa brez zadržkov štejejo tudi vse produkte zamejskih Slovencev. Najpomembnejša je kakovost. Delujejo po principu zero waste, saj ne zavržejo skoraj ničesar, zelo ponosni pa so tudi na vrt nad Ljubljano, kjer Jakob prideluje tista malce bolj eksotična živila. Na primer hamik papriko, tomatillo, ki je videti kot zeleni paradižnik, ampak je le njegov oddaljen sorodnik, in ribezov paradižnik, ki velja za najmanjšo sorto med paradižniki.

Njihov jedilni list ni neskončen, a na njem bo vsak našel kaj zase. Slovijo po lardu, ki ga Jakob pripravlja v avtorski izvedbi, po odličnem pečenem mladem zorjenem siru, ki ob različnih sezonah dobiva različne pridatke, in škofijah. Slednje so popolnoma pozabljena slovenska jed, ki so jo obudili prav v TaBaru. Piščančji repki so dobili škofovsko ime, saj njihova oblika spominja na škofovsko kapo.

TaBar je tudi vinski bar. Jurij je velik ljubitelj ekoloških vin, zato kar sam skrbi za izjemen nabor. Vedno imajo na zalogi približno 180 etiket, od tega jih je nekje sto na voljo po kozarcu. Vsaj tretjino pa jih vsako leto tudi zamenjajo. Na vinski karti najdete nekaj mehurčkov, kot so poimenovali peneča vina, nekaj rdečkastih, nekaj sladkih, precej belih, poudarek pa je na maceriranih vinih. Več kot rdečih je na meniju oranžnih vin. Ta bela macerirana vina v zadnjih letih povzročajo pravo revolucijo v vinskem svetu.

Chef Jakob Pintar
Foto: Suzan Gabrijan, arhiv TaBar

Spoznajte chefa

Chef, ki ne zavrže skoraj ničesar

Jakob Pintar v TaBaru realizira ideje in kreacije na svoj način, vedno pa v povezavi s prostorom med Alpami in Sredozemljem ter v sozvočju z letnimi časi.

Po gostinski šoli, stažiranju pri Gordonu Ramsayu v Londonu, v restavraciji L’Atelier de Joël Robuchon z dvema Michelinovima zvezdicama, in nato še na Dunaju v restavraciji Steirereck, pri Heinzu Reitbauerju, se je Jakob vrnil v Ljubljano in prevzel mesto chefa v restavraciji TaBar.

Takrat se je v TaBaru začela simfonija, ki še traja. Mladi chef ustvarja nove in oživlja pozabljene jedi, ob tem pa rad poseže po nenavadnih sestavinah, ki jih gosti zelo dobro sprejemajo.

Preberite več