Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Turistična kmetija Šenkova domačija

 

Prava domača hrana s pogledom na kuliso gozdov in gorskih vršacev

Masunjek na domačem kruhu, ajdovi žganci z ajmohtom, golaž s kruhovimi knedli, kislo mleko, domači narezek, krompir iz domače njive, buhtlji z domačo slivovo marmelado, šmorn s češpljevim džemom in domači metin sirup.

Na severu Slovenije se na 900 metrih nadmorske višine skriva vas Zgornje Jezersko, kjer stoji ekološka kmetija Šenkova domačija. Njenih osem gručasto razporejenih stavb predstavlja pravi biser alpske arhitekture, ki so jo zasnovali predniki pred več kot 500 leti. Z natančno in skrbno obnovo je domačija ohranila svojo prvotno podobo in je zavarovana kot kulturni spomenik državnega pomena.

štruklji
Foto: arhiv Šenkove domačije

Ekološka kmetija in slovenske avtohtone pasme domačih živali

Družina Karničar, ki živi na Šenkovi kmetiji zadnjih 25 let, z enako skrbnostjo ohranja tudi okolje. So certificirani ekološki pridelovalci. Njihove krave cike, ovce Jezersko-solčavske pasme, krškopoljski prašiči in kokoši štajerke se prosto pasejo. Sami pridelajo večino mesa in mesnih izdelkov ter sezonske zelenjave, sicer pa kisajo zelje in vlagajo rdečo peso, ki ju lahko uporabljajo skozi vse leto. Zadnje desetletje nudijo več sob in apartmajev, poleti pa je na njihovi posesti možno tudi kampiranje.

Žgani žganci in ostale dobrote

Kulinarična ponudba temelji na starih domačih jedeh, ki so neločljivo povezane z življenjem na kmetiji, praznovanjih in spremembah letnih časov. Večino sestavin Šenkovi, kot tudi rečejo družini Karničar, pridelajo in vzgojijo sami ali pa jih dobijo na bližnjih kmetijah.

Stalnica gastronomske ponudbe so ajdovi žganci z ajmohtom. Žgance tu pripravljajo na koroški način, torej ne s kuhanjem, ampak s požiganjem, zato žganci niso kuhanci, ampak žganci. Ajdovo moko na ognjišču ob stalnem mešanju žgejo, ko pa je moka dovolj požgana, jo začnejo polivati z vrelo vodo in mešati z vilicami, da se začnejo delati žganci.

Ajmoht je po domače obara, ki je lahko telečja, ovčja ali perutninska. Masunjek postrežejo na domačem kruhu, ki ga pečejo v krušni peči. Ne veste, kaj je masunjek? Knjižno bi bil masunjek maslovnik in je tipična pastirska jed, pripravljena iz sladke in kisle smetane z malo ajdove moke. Poleg kruha pečejo v krušni peči še posmodule, t.i. kmečke pizze, pri katerih je testo namazano s kislo smetano ter posuto z ocvirki ali domačimi zelišči. V stalni ponudbi so tudi golaž s kruhovimi knedli, kislo mleko, domači narezek, krompir z domače njive in domači metin sirup. Zelo priljubljeni pa so tudi buhtlji z domačo slivovo marmelado in šmorn s češpljevim džemom.

Prav posebno mesto v ponudbi Šenkove domačije zasedajo jedi, ki so se pripravljale za praznike: Jezerski zos za pusta, bula za veliko noč, pohane šnite za sv. Florjana, pa seveda hrustljavo pečen jagenjček za vsak malo bolj praznični dan.

Za uživanje v kulinaričnih dobrotah Šenkove domačije je nujna predhodna najava.

osebje Šenkove domačije
Foto: arhiv Šenkove domačije

Kdo kuha

Z roko v roki: tradicija in družina

Pri pripravi hrane so vpleteni skoraj vsi člani družine, kljub temu pa kuhalnico največ vihti nečakinja Doroteja Karničar, ki je odraščala tudi v planinski koči nad Zgornjim Jezerskim.

Tam je že kot deklica razvila veselje do kuhinje in strežbe. Tradicionalnim jedem je pridala nekaj mladostnih not in po-ustvarila izjemne okuse jedi, ki so prehajale iz generacije v generacijo.