Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Turistična kmetija Urška

 

Kmetija, kjer vse vrvi od življenja

Izjemna kulinarika, ki je zmes doma pridelanih sestavin z njive, iz cvetličnega in zeliščnega vrta, ter ustvarjalnosti kuharic Vilme in Urške. Recepti babic, ponujeni na sodoben način.

Z najvišjimi priznanji nagrajena turistična kmetija Urška je bila prva turistična kmetija v Sloveniji, ki je prejela znak EU eko marjetica, zato ne preseneča dejstvo, da so med prvimi pridobili tudi znak Slovenia Green Cusine. Večino živil pridelajo na svoji ekološki kmetiji, posebno pozornost pa namenjajo tudi opremi, zato so vse jedi servirane na ročno izdelanih krožnikih lokalnih ustvarjalcev. Za obiskovalce so pripravili posebna doživetja, kot so spanje na seniku, opazovanje zvezd, pobiranje jajc v kurniku, obisk sosednje kmetije, pomoč pri peki kruha ali delavnice polstenja.

cvetlično maslo
Foto: arhiv Turistične kmetije Urška

Ekološka domača hrana

V prelepem in naravnem okolju Urška postreže izjemno domišljene krožnike, polne sestavin, ki jih pridelajo sami. Njihova posebnost so jedi z jedilnimi cvetlicami. Cvetlična juha, verjetno njihova največkrat fotografirana jed, od pomladi do jeseni popolnoma spremeni svoje barve. Spomladi juho krasijo trobentice, marjetice in vijolice, poleti vrtnice, ognjič, sivka, modri cvet in jeseni poleg vrtnic in ognjiča še kapucinke, plavice itd. Barve čez leto spreminja tudi cvetlično maslo, na meniju pa imajo še svaljke z ognjičevo omako, tortico iz regratove marmelade, marmelado iz vrtnic, ki se odlično poda h govedini, in sivkin sirup.

Ste že slišali za ognjišno potico ali čvečkovo juho? Ti dve jedi po receptih babic pripravlja gospodinja Vilma. Ognjišna potica, ki pa je bolj kot potici podobna prleški gibanici, je ime dobila, ker nastaja v ognjišču, v krušni peči. Čvečkova juha je juha iz sliv, čveček namreč po domače rečejo slivi. Je precej gosta in jo pri Urški postrežejo kot sladico.

Foto: Mitja Kobal, Karata film

Kdo kuha

Iz pisarne v kuhinjo

Iz ljubezni do kuhe in dobre hrane je Vilma življenje v bloku in delo v pisarni zamenjala za kmetijo in začela uspešno ter okusno zgodbo Turistične kmetije Urška.

Največ kuha Vilma, a pri pripravi hrane sodelujejo vsi. Mami se največkrat pri kuharskem ustvarjanju priključi Urška, medtem ko Jernej, Urškin mož, skrbi za odlične mesnine, vino in zelenjavo na njivah.

Vilmi je v največje veselje ustvarjanje novih receptov, ki kdaj nastanejo le kot potreba po nečem novem, kdaj pa jo v to prisili narava. Tako je po toči uničena sivka postala sivkin sirup, ki ga od tistega leta naprej vseskozi ponujajo svojim gostom.

Slovenia Green Cuisine: Turistična kmetija Urška