Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Turistična kmetija Želinc

 

Na smukavc z ocvirkovco!

Stran od cestnega hrupa, na idilični ravnici ob sotočju Cerknice in Idrijce deluje Turistična kmetija Želinc.

Mlada prevzemnika kmetije, Jernej in Urša Brus, sledita ciljem in delovanju svojih prednikov. V želji po popolnosti sta se usmerila k načelom trajnostnega turizma. Čim več zelenjave, sadja, mesnin in ostalih pridelkov pridelajo s svojimi rokami na poljih, vrtovih, sadovnjakih in travnikih. Ostalo dobijo pri sosedih iz okoliških cerkljanskih hribovskih kmetij.

Radi se pohvalijo z lastnim izvirom vode in čebelnjakom. Voda priteče kar iz hriba za hišo. Pravijo, da je takšna, kot mora biti, sveža, brez okusa, barve in vonja. Poleti na posestvu brenčijo tudi čebele, ki imajo svoj dom v čebelnjaku na lepi sončni legi, med nasadom starih jablan nad hišo.

smukavc
Foto: arhiv Turistične kmetije Želinc

Bi idrijske žlikrofe z bakalco ali raje postrv?

Ena najznačilnejših jedi Cerkljanskega hribovja je tradicionalni smukavc, zabeljena enolončnica iz ohrovta in krompirja, lahko pa tudi iz radiča, repe ali zelja. Pri Želincu ga postrežejo z ocvirkovco, še eno značilno predstavnico tega območja. To je seveda najpopularnejša slana izvedenka slavne slovenske potice in je nadevana z ocvirki.

Za regijo so značilni tudi idrijski žlikrofi z »bakalco,« jagenjčkovim golažem, zato so na Turistični kmetiji Želinc stalnica na meniju.

Neposredna bližina reke Idrijce in njen zaklad – postrvi – je za mlada prevzemnika tudi navdih. Postrežejo jih na različne načine, kot hladno predjed, polnjene v raviolih, na maslu in z drobnjakom ali pa kot polno zelenjavno juho s postrvjo. Redno je na krožniku servirana domača govedina, v vseh oblikah in velikostih, kot goveji jezik v solati ali mehki dušeni zrezki v poprovi omaki. Tudi sladkega ne manjka. Večkrat je čas za nostalgično sladico naše mladosti, rižev narastek z jabolki in malinovo omako, v vročih dneh pa slasten domač slivov sladoled z mandljevim piškotom.

Na Turistični kmetiji Želinc nudijo hrano predvsem gostom, ki pri njih prespijo, z veseljem pa sprejmejo tudi vse vnaprej najavljene skupine. Pohvalijo se z bogatim podeželskim zajtrkom ter večerjo, ki ji rečejo tudi večerja presenečenja, saj ni nikoli vnaprej določena in gostje do zadnjega ne vedo, kaj bo na meniju.

Jernej Brus
Foto: arhiv Turistične kmetije Želinc

Kdo kuha

Presenečenja iz kuhinje

Gospodar kmetije in kuhar Jernej Brus rad preseneča svoje goste.

Trudi se, da gostje jedo doma pridelano, okusno, zdravo in raznoliko hrano.

Meni prilagaja letnim časom in lastnemu navdihu. Včasih prevladuje misel, da je preizkušen recept tisti pravi, spet drugič se na krožniku razvije povsem nova kombinacija okusov.

Slovenia Green Cuisine: Turistična kmetija Želinc