Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Čokolada po slovensko

 

Čokolada obogatena s posebnostmi, ki rastejo v Sloveniji

V Sloveniji je čokolada doma že od 19. stoletja, danes njene izvirne različice ustvarjajo butične čokoladnice.

V različne oblike čokoladnih dobrot vključujejo lokalno posebne sestavine, kot so solni cvet s Piranskih solin, tartufi, bučna semena, oljčno olje, med, zelišča, gozdni sadeži, slovenska vina in druga presenečenja.

Čokolada
Festival čokolade Radovljica
Foto: Boris Pretnar, arhiv Festival čokolade Radovljica
Slovenska čokolada je potovala na dunajski dvor. Cesar Franc Jožef ji je leta 1912 podelil častni naziv imperial.

Prvi stroj za izdelavo čokolade so konec 19. stoletja imeli redovniki trapisti iz Brestanice, najboljše čokoladne mojstrovine pa današnje čokoladnice večinoma izdelujejo ročno in butično. Poleg čokoladnih tablic in kroglic z različnimi dodatki in polnili izdelujejo pralineje, trufle in različne izvirne oblike.

Kjer se lahko zaradi čokolade potepaš po gradovih, samostanih, zgodovinskih mestih in prenočiš v čokoladni vasi

V krajih s sladkimi zgodbami iz preteklosti čokoladnice vsako leto predstavljajo svoje najboljše izdelke.

Posamezne čokoladnice oživljajo in nadaljujejo zgodbe iz preteklosti, druge navdušujejo z novimi načini širjenja čokoladnih zgodb v okolje. Slovenska zgodovina čokolade je povezana z delovanjem različnih samostanskih redov, ki so na slovensko podeželje prinesli tedaj nova znanja in veščine. Med posavskimi gradovi je tudi grad Rajhenburg, na katerem so trapisti začeli s prvo serijsko proizvodnjo čokolade v Sloveniji. Blizu Radovljice, mesta čebelarstva in številnih sladkosti, je tovarna najbolj razširjene slovenske čokolade Gorenjka, v mestu pa se vsako leto odvija tudi največji festival čokolade v Sloveniji. Blizu Maribora je izvirni glamping s čokoladnimi doživetji.

Izvirnost ustvarjalcev čokoladnih posebnosti spreminja znani okus čokolade v raznotere okuse Slovenije

Značilna živila, na katera smo v Sloveniji ponosni, zlahka najdemo v najrazličnejših izvirnih kombinacijah.

Vsako območje Slovenije – Alpska, Mediteranska in Kraška, Termalno Panonska Slovenija in Osrednja Slovenija z Ljubljano – je znano po kakšnih tipičnih sestavinah jedi. Mnoge lahko najdete v čokoladi, čeprav jih tam ne bi pričakovali. Morda jih v različici s čokolado odkrijete tudi v ponudbi lokalne kulinarične znamke!

Festival čokolade Radovljica

Foto: Boris Pretnar, arhiv Festival čokolade Radovljica

V nekaterih čokoladnicah lahko naročite čokoladni izdelek s sestavinami po vašem izboru, v vseh izvirna darila

Ko izberete vrsto čokolade, izbirate še dodatke – od oreščkov, semen in sadja do začimb in na primer cvetnega prahu.

Da so izbrani čokoladni izdelki iz Slovenije, lahko pričajo dodane sestavine.
– Solni cvet s Piranskih solin, tartufi ali oljčno olje v čokoladi opozarjajo na Mediteransko in Kraško Slovenijo
– Bučno olje, bučna semena ali čebula ter različne vrste vina v pralinah spominjajo na Termalno Panonsko Slovenijo
– Sušeni gozdni sadeži ali okus značilnega sira v kombinaciji s čokolado vabijo v Alpsko Slovenijo
– Čokolada z okusom pehtranove potice ali s hmeljem opozarjata na posebnosti Ljubljane in Osrednje Slovenije

Čokolada kot potica

V čokolado so ujeti tudi okusi po najbolj značilni slovenski sladici – potici z orehovim, pehtranovim ali kakšnim drugim nadevom.

Po izvirne čokolade gremo tja, kjer prodajajo izbor najboljšega iz Slovenije, in v prodajalne čokoladnic

Nekatere čokoladnice imajo tudi lastne slaščičarne in kavarne ali pa so povezane z drugimi družinskimi dejavnostmi.

Med znamkami, ki so prve pisale nove čokoladne zgodbe Slovenije, so Čokoladni atelje Dobnik s prodajalnami, slaščičarnami, kavarnami v Žalcu, Celju, Mariboru in Ljubljani, Rustika s hišo čokolade v Ljubljani, Tramontana s trgovinico v Kopru, Rajska ptica s kavarno in slaščičarno v Ljubljani in Lucifer, čokoladnica s kavarno v Velenju.

Čokoladnica
Festival čokolade Radovljica
Foto: Boris Pretnar, arhiv Festival čokolade Radovljica

Butične zgodbe

Doživite edinstvene zgodbe slovenskih ponudnikov, gostincev in pridelovalcev.

Krasna si, bistra hči planin

Kulinarične zgodbe s Posočja in narava doline, ki je inspiracija za vrhunske jedi.

Preberite več

Lov za istrskim zlatom

Družinska tradicija, ki iz temne prsti skrivnosten gomolj prinese na okusne krožnike.

Preberite več

Na burji

Inovativni okusi soli kot butični dodatek k jedem.

Preberite več

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več