Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Zlasti ob sobotah dopoldne so tržnice in njihovi specializirani lokali z jedmi pomemben prostor druženja.
Posebej živahna je arhitekturno samosvoja Plečnikova tržnica v Ljubljani, ki je tudi odlično izhodišče za spoznavanje glavnega mesta. Po Sloveniji so tudi zanimive ekološke tržnice, odprte na določen dan v tednu ali mesecu.
Prijateljstvo je najvišja oblika ljubezni.
Emilija Fon v pismu Jožetu Plečniku, arhitektu ljubljanske tržnice in urbanistu Ljubljane
Tržnice v Ljubljani, Mariboru, Celju, Izoli, Piranu, Kopru, Kranju in drugih mestih ter manjših krajih poleg nakupov svežih živil in druženja znancev omogočajo pristen stik z lokalnimi pridelovalci. Pridelke iz bližnje okolice na tržnice prinašajo od ponedeljka do sobote. Kupujete jih lahko trajnostno – brez embalaže.
Paviljone od Tromostovjem do Zmajskega mosta povezuje mogočni obrežni zid, ki sledi ukrivljeni liniji reke.
Sloviti Jože Plečnik, čigar mojstrovine združuje potep po Plečnikovi Ljubljani, je vodno stran tržnic opremil s polkrožnimi okni, cestno stran pa s slikovitim arkadnim stebriščem.
V zgornji etaži so trgovinice s slovenskimi izdelki ter gostinski lokali. V spodnji etaži je ribarnica z manjšo ribjo restavracijo. V stavbi pokrite tržnice lahko okušate domač kruh iz krušne peči, domače piškote in pecivo, različne sire, suho sadje in oreščke, meso in različne mesne izdelke. Na stojnicah zelenjavo, sadje in druge pridelke ponujajo kmetije iz okolice in ljubljanske branjevke, ki še vedno vzgajajo tudi avtohtono solato – ljubljansko ledenko.
Najbolj značilne lokalne pridelke in dobrote spoznajte na inovativen način – z ogledom tržnice in s pravim ljubljanskim zajtrkom.
Od marca do oktobra je glavna ljubljanska tržnica ob petkih največja restavracija na prostem. Jedi v živo kuhajo vrhunski mojstri.
Ob sredah je Pogačarjev trg, ki je del osrednje ljubljanske tržnice, rezerviran za ponudnike ekoloških pridelkov s certifikatom.
Ob morju lahko srečate ribiča, pod Alpami sirarja, v Panonski Sloveniji oljarja, v Ljubljani npr. solatarico.
Tržnice so s svojo ponudbo neločljivo povezane s kulinarično kulturo mest. To lahko okusite v mnogih zgodovinskih mestih Slovenije. Obnovljena tržnica je srce knežjega mesta Celje. Na tržnici za osrednjo cerkvijo v Kranju najdete pridelke Alpske Slovenije. Tržnici v Kopru in Piranu ponujata dobrote mediteranske Slovenije.
Foto: Tomo Jeseničnik
V največjih mestih se kmetije z ekološko ponudbo predstavljajo vsak teden, drugod mesečno ali priložnostno.
Poleg ekoloških tržnic, ki v Ljubljani in Mariboru delujeta že več kot 20 let, so tržnice z ekološko pridelanimi živili tudi po številnih manjših mestih in krajih, kot so Domžale, Slovenj Gradec ali Laško. Pogoste so tudi priložnostne tržnice lokalnih kmečkih pridelkov in lokalnih kulinaričnih znamk .
Tudi v trgovinah večjih trgovskih mrež boste zlahka našli svežo lokalno hrano. V Sloveniji cenimo domače in to pri svoji ponudbi upoštevajo tudi trgovci. A na tržnici spoznate pridelovalca v živo!
To, kar je zraslo v Sloveniji, bo najbolj sveže, kadar boste kupovali neposredno pri ponudnikih – na primer na tržnicah.
– Na tržnici lahko pridelovalca vprašate o vseh podrobnostih pridelave in se prepričate tudi o morebitnih certifikatih (npr. o ekološki pridelavi)
– Živila so običajno cenejša oz. se prodajajo po pošteni tržni ceni
– Kupujemo jih lahko brez nepotrebne embalaže; na tržnico se odpravimo z lastnimi trajnostnimi vrečkami in posodicami.
Pristne lokalne pridelke najdete tudi v trgovinah, v prodajalnah kmetijskih zadrug in na posebnih avtomatih (npr. mleko na mlekomatih).
Na tržnico se odpravimo z vrečo ali košaro. Pravo zase najdemo tudi v prodajalnah spominkov in pri rokodelcih na tržnicah!
Doživite edinstvene zgodbe slovenskih ponudnikov, gostincev in pridelovalcev.
Mesni izdelki, ki pričarajo pristen stik z naravo in neokrnjene okuse.
Preberite večKulinarične zgodbe s Posočja in narava doline, ki je inspiracija za vrhunske jedi.
Preberite večSpoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.
Preberite večNa tržnicah izbiramo domače, na prireditvah uživamo v tradicionalnih okusih, na kosilo hodimo tudi v hribe.
V planinskih kočah pripravljajo odlične enolončnice, razvajajo s štruklji in značilnimi lokalnimi jedmi.
Šparglji, tartufi, gozdni sadeži, zelišča in super solata kar s travnika so divja plat slovenske kulinarike.
Vodijo vas k čebelnjakom in čebelarjem, k medu, medenim jedem, pijačam in doživetjem inovativnega apiturizma.
Zaščitena označba porekla, geografska označba in zajamčena tradicionalna posebnost vam zagotavljajo pristnost!
Znak trajnosti za vse ekološke in gurmanske navdušence.