Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Jesen v Sloveniji diši po kostanju in ima okus po grozdju

 

Jesenski vikendi kličejo ven! Kličejo na sprehod po ulicah mest, z merico toplega, ravnokar pečenega kostanja v rokah. Kličejo v naravo, v gozd na sprehod pod barvno paleto spreminjajočih se listov, s pohodnimi palicami ali s košaro za nabiranje kostanja ali gob. Kličejo na dvorišča in urejene piknik površine, kjer najprej z moštom, nato z mladim vinom, ob koncu jeseni pa s kuhanim vinom nazdravimo odhajajočemu letu.

Spreminjanje narave in sezonska gastronomija sta tisto, kar jeseni najbolj očara, ne glede na to, ali kuhamo sami ali ne, in ne glede na to, ali nabiramo sami ali ne. Tržnice so polne lokalnih izdelkov, tam so buče vseh vrst pa kostanji in maroni in pa množica gob.

nabiranje gob
Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Jesen praznujejo tudi vrhunski chefi iz najboljših restavracij po vsej Sloveniji, ki svoje jedilnike obogatijo z živili iz svoje regije. Ana Roš rada uporabi kakije in radič Goriška vrtnica, Gregor Vračko pa poleg gozdnega jagodičevja uporabi tudi topinambur.

Ne le vrhunski chefi, prav vsa Slovenija še danes udejanja bogato tradicijo nabiralništva. Začne se že spomladi, poleti pa se navdušenje nad svežimi sadeži prav razbohoti. Takrat so najbolj priljubljene borovnice. Iz aktivnega nabiralniškega poletja se leto prevesi v plodov polno jesen, ko so najbolj zaželene gobe vseh vrst.

Rastejo kot gobe po dežju

Jesenski goban je tista najbolj znana in cenjena goba, ki si je želi vsak navdušen gobar v košari in gurman na krožniku. V svojem imenu pa razkriva, kdaj bomo jurčke, kot se jim reče pogovorno, lahko našli. Seveda jeseni! Lahko v gozdu ali pa kar v obliki tradicionalne gobove juhe, v rižoti, s testeninami, z mesom, vložene in še kako. A užitnih gob je seveda precej več in še več je jedi iz gob. Nekaj teh se znajde tudi na krožniku chefinje Ane Roš iz Hiše Franko, leta 2020 in 2021 nagrajene s kar dvema Michelinovima zvezdicama.

nabiranje gob
Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Kostanj povezuje

Ne gre za filozofijo transcendentalnega tipa, to je dejstvo. Nabiranje kostanja ob klepetu s prijateljico poživi duha in razgiba telo. Romantičen sprehod po mestu je še lepši z merico vročega kostanja v rokah dveh zaljubljencev. Najbolj pa se razživimo s prijatelji na jesenskem pikniku, kjer kostanja pravzaprav nikoli ne zmanjka. Veliko je prireditev na temo kostanja: Kostanjev žur na Žirovskem vrhu, Praznik kostanja v Vitovljah, Kostanjev piknik v bližini Kranja …

V tem času so na meniju tudi kostanjeva juha, kostanjev pire, omake s kostanji, pa še kakšna odlična kostanjeva sladica. Tudi chef Gregor Vračko, ki ustvarja v Hiši Denk, restavraciji z Michelinovo zvezdico, jeseni rad poseže po kostanju.

pečen kostanj
Foto: Darinka Mladenovič

Oktober je mesec mošta

V vinorodnih krajih je jesen tesno povezana z zadnjimi deli v vinogradih, ki se začnejo s trgatvijo, krono vinogradniškega dela. Zbere se bližnja in daljna družina, prijatelji in sosedi, ki ročno oberejo trte, vmes pa se glasno pogovarjajo, šalijo in tudi zapojejo. V naslednjih nekaj tednih se vinar pogosto zadržuje v kleti in med brbotanjem ter vretjem grozdja že okuša mošt. Sladko kisli mošt je pijača, ki spada nekam med grozdni sok in mlado vino in obstaja le nekaj tednov, prek oktobra.

Trgatev
Foto: Iztok Medja

Sveti Martin iz mošta naredi vin’

11. november je tisti dan, ko po izročilu mošt povre in nastane vino. Mlado vino, če smo natančnejši. Martinovanje je v Sloveniji tradicionalno prisoten in med ljudmi zelo priljubljen ljudski praznik, zato se ga brez zadržkov praznuje oba vikenda, pred in po 11. 11. Praznovanja se po regijah razlikujejo, lahko pa vključujejo krst vina, blagoslov mladega vina, obsodbo mošta in/ali rekreativne pohode s kulinaričnimi prvinami.

Foto: Iztok Medja

Od bučnega do oljčnega

Tudi drugi jesenski sadeži imajo svoja praznovanja, na primer Praznik kozjanskega jabolka in Praznik kakijev v Strunjanu. Najpogostejše na Štajerskem pa so razne bučarije in bučijade – prireditve, posvečene bučam. Iz pešk največjih, oranžnih buč pa stiskajo temno zeleno olje, Štajersko prekmursko bučno olje z oznako Zaščitene geografske označbe.

buče
Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Tudi na drugem koncu Slovenije pridelujejo olje, a tu iz oliv, avtohtone istrske belice in drugih sort. Slovensko primorje velja za eno najsevernejših področij, kjer oljka še uspeva, trgatev pa je močno odvisna od vremena, zato je vsako leto ob drugem času. Najpogosteje se pri nas začne proti koncu oktobra. Odlično istrsko oljčno olje je znano po svojem izjemnem pikantnem okusu.

oljke
Foto: STO

Ko zadiši po cimetu

Proti koncu novembra se začne sezona suhega sadja in čas kuhanega vina. Suhi krhlji so naraven vir energije ter zdrav in okusen posladek, toplo vino, obogateno s cimetom, klinčki, tudi janežem, vanilijo, limonino lupino in še s čim, pa nam v hladnem delu leta ogreje prste in duha. Kako tudi ne bi, saj kuhano vino spremlja decembrska praznovanja in tista prava so zunaj. Na okrašenih mestnih ulicah in v soju novoletnih luči, v družbi s prijatelji in družino objeti v vonj cimeta in v pričakovanju novega leta.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več