Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Kam na okusne grižljaje poulične kuhinje

 

Sončna dnevna soba meščanov

Ob lepih dnevih ni lepšega, kot se dobiti s prijatelji in jesti kar na ulici. Sončna dnevna soba meščanov, kjer mestne klopi nadomestijo domač kavč, privabi domačine ter domače in tuje obiskovalce.

Ljudje imamo radi pestrost, jesti pri ponudnikih ulične prehrane pa ne pomeni nujno pomanjkanja časa, ampak tudi drugačne vrste razvajanja. Kdaj nam pač bolj ustreza utrip mestnega vrveža kot intimna notranjost restavracije.

potica na Odprti kuhni
Foto: Jošt Gantar

Ulični kulinarični festivali so največkrat ob petkih

V prestolnici je dan za druženje na Pogačarjevem trgu vsak petek, ko v topli polovici leta, ob lepem vremenu že od leta 2013 poteka Odprta kuhna. To je gurmanska kulinarična tržnica, na kateri se predstavljajo najboljši slovenski gastronomski ponudniki z vseh koncev Slovenije. Vabi na zajtrk, »brunch«, malico med službo ali ležerno kosilo s prijatelji. Nekateri prihitijo tja po službi na popoldanski prigrizek, drugi se dobijo na večerji. Ponudba je res široka, poleg hrane iz vseh vetrov, tako v geografskem kot kulinaričnem smislu, je na voljo tudi pestra ponudba pijač: zdrav smuti, odlično vino, osvežujoče pivo, priljubljena kombucha, domač gin in še marsikaj.

Utrip na Odprti kuhni v Ljubljani

Foto: Jošt Gantar

Odprta kuhna se nekajkrat na leto preseli tudi na trge v druge slovenske kraje, na primer v Koper, Novo mesto, Slovenj Gradec, Novo Gorico, Vipavo, Celje in na Ptuj. Drugje so zaživeli podobni projekti, v Kamniku »Kamniški kulinarični večeri«, v Domžalah pa »Kuhna na plac.«

Podobni kulinarični festivali, le malce bolj premični, so tisti na kolesih. Potujoči kombiji s hrano se srečujejo po celi Sloveniji, v dolenjski prestolnici Novem mestu kot »Kuhanu na koles’h« ali pa »Street Food Market« v Mariboru, in privabljajo pisano množico obiskovalcev.

odprta kuhna celje
Foto: Urban Urbanc

Odlična ulična hrana za vsak dan

Klasike poulične kuhinje pa so v nekaterih lokalih na voljo stalno in so priročna postojanka ljubiteljev kakovostnih obrokov »spotoma«. Kar nekaj jih je le nekaj minut hoje od osrednje ljubljanske tržnice. Prav posebna je Klobasarna. Kot namiguje ime, se posvečajo predvsem eni delikatesi, to je kranjska klobasa z zaščitenim poreklom. To je tista klobasa, ki jo je s seboj v vesolje vzela nekdanja astronavtka slovenskih korenin Sunita Williams. V Klobasarni vam bodo klobaso postregli v tipični maniri: z gorčico, naribanim hrenom in belo žemljo.

kranjska klobasa
Foto: Matevž Kostanjšek

V zadnjih letih se je izjemno razvila ponudba burgerjev, tudi takih, ki so popolnoma veganski ali vegetarijanski, te lahko na primer poskusite v ljubljanski Kuchi ali bistroju Organic Garden. Sicer pa Ljubljančani prisegajo na burgerje iz Hood burgerja, Lars & Sven ali pa Pop’s place, ki posebno skrb namenjajo surovinam, te so večinoma lokalne. V Kranju se na burger odpravite v Projekt burger, v Mariboru pa v Jack&Joe.

Ljubljana je bila že pred stoletji dobro založena z morsko hrano iz Jadranskega morja in tako je še danes. Tudi v obliki ulične hrane. Eden bolj priljubljenih ponudnikov je Vinko z osrednje tržnice, ki iz kombija Ribice Vinko Privileggio streže, kot sam rad poudari, najboljše ribe v mestu. Priporočamo ocvrte girice ali sardine. Te lahko dobite tudi v Stari Ljubljani, v prostoru s preprostim imenom in odličnim menijem: Vino & ribe.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več