Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Stara trta, najstarejša vinska trta na svetu

 

V središču Maribora, že več kot 400 let raste Stara trta

Ponos Maribora, Slovenije in svetovne vinske kulture.

Si predstavljate kaj vse je ta častitljiva rastlina preživela? Prvo grozdje je rodila na prelomu med 16. in 17. stoletjem. Torej v času, ko je René Descartes začel razmišljati o tem ali misli, ali je. V času, ko je Galileo Galilei odkrival ali se zemlja vrti okoli sonca ali sonce okoli zemlje. Trta je preživela turške vpade, bombardiranje med drugo svetovno vojno in kar pet požarov hiše na kateri že raste stoletja. Danes je Stara trta ena od največjih slovenskih kulturnih in vinskih znamenitosti, ki so predvsem za vinske ljubitelje obvezen postanek pri raziskovanju slovenskih vinskih dežel.

Stara trta
Stara trta v Mariboru
Foto: Domen Grögl

Čeprav je častitljive starosti, še vedno obilno rodi

Sorta Stare trte je žametovka, avtohtona slovenska sorta.

Žametovka ali modra kavčina je ena iz med najstarejših slovenskih avtohtonih sort, ki izvira iz Dolenjske. Stara trta letno rodi med štirideset in petdeset kilogramov grozdja za njeno nego pa je zadolžen mestni viničar, Stane Kocutar. Iz grozdja Stare Trte na fakulteti za agronomijo Univerze v Mariboru pod vodstvom mag. Janeza Valdhuberja, letno pridelajo med 15 in 35 litri vina. Vino v protokolarne namene polnijo v četrtlitrske steklenice, ki jih je oblikoval mednarodno priznani slovenski oblikovalec Oskar Kogoj. Spirala, ki se vije po vratu steklenice predstavlja nesmrtnost in trdoživost Stare trte.

Grozdi Stare trte

Foto: Domen Grög, arhiv Zavod za turizem Maribor - Pohorje

Stara trta je simbol prijateljstva in povezovanja

Njeni cepiči uspevajo na več kot 170 lokacijah na štirih kontinentih.

Stara trta ni samo simbol Maribora in Slovenije, temveč je postala simbol prijateljstva, povezovanja in promocije vinske kulture po celem svetu. Cepiče Stare trte vsako leto podarijo izbrancem, pobratenim mestom ali drugim institucijam. Do danes so cepiče, overjene z uradnim certifikatom, posadili na več kot 170 lokacijah, med drugim tudi v Parizu in Strasbourgu, na štirih kontinentih, v kar 24-ih državah. Uspeva pa tudi v prestolnici Slovenije, na Ljubljanskem gradu . Vino iz cepičev, ki rastejo na ljubljanskem gradu, je bilo leta 2008 ob njenem obisku, predstavljeno tudi britanski kraljici Elizabeti II. Vino Stare trte je neprecenljivo darilo, ki so ga med drugim dobili papež Janez Pavel II, tibetanski duhovni vodja Dalai Lama, nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, ruski predsednik Vladimir Putin in šahist Garry Kasparov.

Stara trta v Mariboru
Stara trta
Foto: Jošt Gantar

Vedno v središču dogajanja

Vinoteka v hiši Stare trte ponuja širok izbor izbranih vin iz regije.

Kljub starosti pa je Stara Trta še kako živahna in še vedno v centru dogajanja. Vsako zadnjo soboto v juniju pred Staro Trto z ohranjanjem etnografske dediščine postavljajo klopotec. Ta tradicionalna lesena naprava, ki je podobna mlinu na veter in stoji v večini vinogradov, s svojim klopotanjem oz. ustvarjanjem trušča, odganjajo ptiče, da ne bi pozobali sladkega grozdja. V septembru poteka tradicionalni tridnevni festival Stare Trte, ki predstavlja vrhunski kulturno gastronomski dogodek. Na festivalu se predstavijo lokalni vinski pridelovalci z odlično kulinarično spremljavo lokalnih dobrot, vse pa spremlja tudi bogat kulturni program. Na zadnji dan festivala poteka slovesna trgatev Stare trte.
Čez celo leto pa je v Hiši Stare trte odprta vinoteka z lično urejenim degustacijskim prostorom. V vinoteki lahko poskusite skoraj vsa izmed več kot dvesto vin petinpetdesetih pridelovalcev iz vinorodne dežele Podravje.

Festival Stare trte
Festival Stare trte
Foto: Dejan Bulut

Butične zgodbe

Doživite edinstvene zgodbe slovenskih ponudnikov, gostincev in pridelovalcev.

Lov za istrskim zlatom

Družinska tradicija, ki iz temne prsti skrivnosten gomolj prinese na okusne krožnike.

Preberite več

Krasna si, bistra hči planin

Kulinarične zgodbe s Posočja in narava doline, ki je inspiracija za vrhunske jedi.

Preberite več

Na burji

Inovativni okusi soli kot butični dodatek k jedem.

Preberite več

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več