Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Butična kmetija v osrčju pohorskih strmin

 

Ko se pripelješ po bregu, obrnjenem proti prvim pohorskim strminam, in uzreš dve lični hiši z neštetimi rdečimi pelargonijami, ki krasijo leseno balkonsko ograjo, te ob cesti že pričaka Urška.

Nasmeh gospodarice Eko turistične kmetije Urška je nalezljiv. Še posebej, ker ga spremlja živahen klepet o tem in onem, vse z namenom, da čim prej dojameš, na kakšnem rajskem delu Slovenije si se znašel.

Urška si popravi predpasnik in pove, da je pred devetimi leti pustila službo ter se z možem in hčerko vrnila na kmetijo. In da podeželja, domače, ekološko pridelane hrane in miru, ki se razlega po vasici Stranice blizu Zreč, nikoli več ne zamenja z življenjem v mestu.

Urška
Foto: Mitja Kobal, Karata Film

Zajtrk za gurmane

Pred vhodom v hišo goste pozdravi tabla, na katero Urška s kredo napiše dobrodošlico vsakemu gostu posebej. Zraven stoji mizica iz hloda, na njej okrušen keramični vrček s pisanim vrtnim cvetjem, ob njej pa dva stola, prekrita z ovčjo kožo.

Pozdravit pride še mama Vilma, prijetna gospa bujnih temnih las in nasmejanih oči. Takoj je jasno, po kom je Urška podedovala svojo energijo! »A bi zajtrk? Imamo domačo malinovo marmelado, pa jajčka, tako sveža, da so še topla!« V tistem trenutku veš, da te čaka posebno doživetje.

družina na turistični kmetiji
Foto: Mitja Kobal, Karata Film

Ko sediš na mehki ovčji koži na stolu pred hišo, s toplim soncem na obrazu ter opazuješ mamo Vilmo in Urško, ki spretno nosita krožnike in posodice z zajtrkom na mizo, si želiš, da se tokratni zajtrk nikoli ne bi končal.

Domača skuta in jogurt, maslo in sir, pa mesnine iz domače kleti, domač bučkin pesto ter malinova in slivova marmelada, rumeni, rdeči in vijolični paradižniki iz Urškinega rastlinjaka čez cesto, kruh, jajčka na oko in celo lubenica z domačega vrta … Jedi je ogromno, pa vendar pomažeš vse do zadnjega, kar pridno ustvarjajo roke družine Topolšek Planinšek.

Družina, zavezana trajnosti

Mama Vilma je z možem Tonetom že pred tridesetimi leti začela pisati zgodbo turistične kmetije. Takrat so imeli le štiri sobe, a kljub temu veliko dela in volje. Gostje so radi prihajali in radi so se tudi vračali. In vračajo se še danes, z odraslimi otroki in tudi vnuki.

Leta 2014 je Vilma vajeti predala Urški, ki kot predstavnica mlajše generacije vnaša sodobnost in svežino novih idej. Z možem Jernejem, hčerkama Tinko in Lučko ter nenadomestljivo Vilmo nadaljujejo družinsko zgodbo, skrbijo za kmetijo ter jo razvijajo.

turistična kmetija
Foto: Mitja Kobal, Karata Film

Bistvo vsega pa je že od samega začetka odnos do narave. »Naučili smo se spoštovati in ljubiti naravo in tega učimo tudi svoje goste. Tečna sem glede uporabe plastike in vedno iščem nove sodobne načine uveljavljanja trajnostnega načela in bivanja v sožitju z naravo,« je odločna Urška. Zato so v vseh sobah steklenice – da spodbujajo goste, naj si točijo odlično vodo iz pipe.

Turistična kmetija Urška je bila že leta 2009 registrirana kot ekološka, trajnostni način življenja pa je Topolškovim skozi leta prinesel številna priznanja in certifikate. Med drugim je TK Urška leta 2011 kot prva v Sloveniji prejela eko marjetico, prvi uradni trajnostni certifikat ter uradni znak Evropske unije za okolju prijazne turistične namestitve. Zdaj ima priznanji Green key in EU Organic in je del projekta Slovenia Green Accommodation, zaradi česar predstavlja eno najboljših praks v Sloveniji in postavlja standarde drugim v panogi.

trajnostna pridelava zelenjave in vinarstvo
Foto: Mitja Kobal, Karata Film

Vendar se pri Urški trajnost še zdaleč ne navezuje le na hrano in njeno pridelavo. Pravzaprav jo je čutiti na vsakem koraku. Ko stopiš v sobo in začutiš vonj po pohorskem lesu, ki ga je Jernej umetelno oblikoval v pohištvo. Ob čaju iz domačih zelišč, postreženem v skodelici, ki so jo izdelali varovanci VDC Slovenske Konjice. Ali na večerji na bližnji kmetiji Arbajter. »Ker je trajnost tudi obnašanje do okolice in drugih lokalnih ponudnikov,« pove Urša, ki sadike paradižnika vedno kupi tudi za najbližji sosedi, Malčko in Lidijo.

gojenje paradižnika
Foto: Mitja Kobal, Karata Film

Dobrodošli v vsakdan na turistični kmetiji

Vodenje turistične kmetije je zahtevno opravilo. Tako zahtevno, da mora biti delo med člani družine natančno razdeljeno – mama Vilma je glavna v kuhinji, Urška naroča sadike, pripravlja ozimnico in skrbi za goste, njen mož Jernej pa dela mesnine, prideluje vina, skrbi za njive in hleve ter v svoji mizarski delavnici izdeluje izdelke iz lesa: »Če komu česa ne uspe narediti, je njegova odgovornost, da preda drugemu. In ta sistem odlično deluje, saj skoraj vse naredimo sami. Pomoč imamo le za zelena dela, to so opravila od pomladi do začetka trgatve, ki izboljšajo mikroklimo v vinogradu, preprečujejo izbruh bolezni in vplivajo na kakovost grozdja, in kletarjenje.«

Urška in Vilma priprava hrane
Foto: Mitja Kobal, Karata Film

Jernej z veseljem odpre vrata v svojo vinsko klet. Nasledil jo je od tasta Toneta, ki je bil vinski vitez. Prijetno hladno je v njej, prostor pa osvetljujejo lončene luči. Pove, da so njihovi vinogradi tudi ekološki. Z ekološkimi škropivi trto okrepijo že na začetku rasti in ji dajo dobre pogoje za naprej. »Podobno je kot pri ljudeh. Tudi trti je treba okrepiti imunski sistem.« Na policah je butična ponudba steklenic modre frankinje in več vrst belega vina, od laškega in renskega rizlinga do belega pinota, sauvignona, rumenega muškata in traminca, ki jih Urška, tudi sommelierka, priporoči k vsaki jedi iz Vilmine kuhinje.

Foto: Mitja Kobal, Karata Film

Pomembno vlogo imata tudi najmlajši članici družine, osnovnošolki Tinka in Lučka, ki pomagata pri živalih in skrbita za animacijo otrok, ki pridejo na oddih. Včasih jim pripravita čajanko na travi, spet drugič skupaj izdelujejo parfume iz domačih zelišč ali ekološki plastelin. Včasih pa se samo lovijo po travnikih ali se igrajo z domačimi živalmi. Tudi te imajo vsaka svojo posebno zgodbo. Kuža Piki Jakob namesto žogice lovi jabolko. Koza sliši na ime Lizika in pridrvi po bregu od kdove kod takoj, ko jo Urška pokliče, za njo pa še cel trop ovac. Ponija je pred leti kupil Tone, ker si je vnuk Žan pač želel ponija: »Tone ga je slučajno zagledal v hlevu pri nekem kmetu. Bil je osamljen in takoj mu je prirastel k srcu,« obuja spomine Vilma.

Tinka in Lučka nabirata jajca
Foto: Mitja Kobal, Karata Film

O štrukljih, malinah in kuhinji mame Vilme

Mama Vilma razmišlja, kaj bo pripravila za večerjo. Urška prisede in pomaga z idejami: »Kaj pa, če bi naredila tiste štruklje s korenčkom in zraven brokoli, ki naredi lep kontrast med oranžno in zeleno?« Po toliko letih kuharskih izkušenj jih Vilma naredi skoraj mimogrede – s popolnim vzorcem in popolnoma brez jajc, tako da jih lahko jejo tudi vegani. »Zraven bom naredila korenčkovo juhico, pečene polovičke krompirja s slanino, svinjsko ribico v omaki ter kumarično solato z zelišči in cvetlicami. Pa še pehtranko spečem!«

Strokovnjakinja za recepte naših babic rada jedem doda tudi ščepec sodobnosti in malo svoje note. Obogati jih z divjimi rastlinami in užitnim cvetjem z domačega vrta. Kako tudi ne, saj v kulinariki že leta sledi konceptu »z vrta na mizo«. Približno 80 % vsega pridelajo sami, na lastnih njivah, v vinogradu in rastlinjakih, preostalo dobijo pri sosedih.

In ko Urška za sladico postreže še domači malinov sladoled z meto, je kulinarično doživetje popolno. Kar ti preostane, je, da se prepustiš okusu in uživaš v razgledu na zelene bregove pod teraso.

jedi mame Vilme
Foto: Mitja Kobal, Karata Film

Butično doživetje na Eko turistični kmetiji Urška

Bistvo butičnosti na kmetiji Urška ni zgolj v vsej dodatni velnes ponudbi, temveč je predvsem v občutku domačnosti, ki spremlja posebna doživetja. Pomembni načeli pri vodenju turistične kmetije sta skrb za promocijo destinacije in dobri odnosi s sosedi: »Če so domačini zadovoljni, se tudi gostje bolje počutijo in se znova vračajo.«

Prav slednje je tisto, česar si tudi sami želijo – da se gostje počutijo kot del njihove družine. Zato te popolnoma sproščeno povabijo na učno uro priprave domačega štrudlja. Lahko se zgodi, da boš pred tem še pobiral jabolka zanj. Ali, da te bo Urša z ostanki zelja, iz katerega pripravlja solato, napotila, da nahraniš zajce. Pobiranje kokošjih jajc pa je sploh najljubše opravilo, za katerega se gostje kar grebejo, predvsem najmlajši. »Včasih stojijo pred kokošjo in čakajo, da bi dobili še toplo jajce, ki ga je ravnokar znesla.«

Pogostitev zunaj na turistični kmeriji
Foto: Mitja Kobal, Karata Film

Pred odhodom domov te čaka še en poseben obred. Urška te odpelje na njivo in odrezavo v roke porine leseni zabojček. In ko se že skoraj prestrašiš, da boš moral usvojiti znanja pletja na strmini, te razveseli z dejstvom, da si lahko nabereš zelenjavo za s seboj. V predprostoru hiše pa lahko pobrskaš še za ekološkimi izdelki, ki jih prodajajo pod svojo blagovno znamko, ter izbereš med pestro ponudbo marmelad, čajev, sokov, vina in polstenih copat, ki jih izdeluje Urškina tašča. Iz volne Topolškovih ovac, seveda. Tako občutek doživetij na turistični kmetiji Urška lahko ustvariš tudi v svojem domu.

Več butičnih zgodb

Vina, rojena pod zvezdami in luninim sojem

Spoznajte štajerska velikana biodinamike – Acija Urbajsa in Božidarja Zorjana

Preberite več

Domačija med gozdom in reko

Družinska domačija, ki postreže s sezonskimi, domačimi, lokalnimi in pristnimi dobrotami.

Preberite več

Kulinarične čarovnije globoko v horjulski hosti

Domače jedi s skandinavskim pridihom in v sozvočju z naravo.

Preberite več

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več