Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Sir, ki nosi ljubezensko zgodbo

 

4.30 je ura. V dolini še vsi spijo, na Veliki planini, visokogorski planoti v Kamniško-Savinjskih Alpah nad Kamnikom, pa se življenje že prebuja in pastirji začenjajo svoj delovni dan.

Najprej opravijo delo v hlevu, potem pomolzejo krave in jih spustijo ven, na pašo. Prvi sončni žarki pokukajo izza gora in ožarijo vrhove značilnih pastirskih koč, ki sestavljajo aktivno pastirsko naselje, brez telefonov in televizije, zgolj z elektriko, ki jo pridobivajo s pomočjo sončnih celic. Takih naselij skorajda ni več, planine zdaj večinoma naseljujejo manjši garni hoteli in počitniške nastanitve, pridelava mlečnih izdelkov pa se je preselila v dolino.

Zelena preproga prostranih travnikov je lepo urejena. Za to skrbijo pastirji na planini, ki delajo tlako – julija kosijo nevarne rastline, avgusta pa sekajo smreke in širijo pašnike. Tako ima okrog 100 krav, ki se pasejo na planini, najboljšo pašo.

S tem je povezano, kako dober je trnič, če sploh lahko postane trnič. Pomembno je, kakšna je bila trava, so bila med njo zelišča in katera. Veliko dejavnikov vpliva na nastanek in ne nazadnje okus tega edinstvenega sira, ki izvira ravno z Velike planine.

Velika planina
Foto: Mitja Kobal, Karata Film

Edinstveni sir trnič

Trnič je v vsem drugačen od drugih trdih sirov – po obliki, okusu, recepturi in postopku pridelave. Pastirica Rezka je bila ena zadnjih, ki ga je po tradicionalnem postopku izdelovala na planini.  Še pri 92 letih je naredila najlepšega, kar dokazujejo tudi številne nagrade, ki jih je prejela.

Izdelava trničev ni preprosta in zahteva kar nekaj truda in potrpljenja, saj celoten postopek s sušenjem nad ognjiščem traja dva do tri tedne. Rezka je imela po dolgih letih izkušenj že občutek za to, kako narediti domačo skuto ravno prav voljno, da se bo dala oblikovati v ‘hruškaste’ trniče.

O obliki trničev obstaja več zgodb, najbolj priljubljena med njimi govori o tem, da so pastirji trnič izdelovali po podobi ženskih prsi, ker so v dolgih mesecih na planini hrepeneli po svojih ljubljenih. Po ljudskem izročilu so trnič izdelovali v parih. Pastir je enega obdržal zase, drugega pa podaril dekletu v znak ljubezni in zvestobe. Če ga je sprejela, je pomenilo, da mu je bila zvesta tudi ona.

pisave za trnič
Foto: Mitja Kobal, Karata Film

Medgeneracijsko povezovanje

V pastirskem naselju na Veliki planini dvainšestdeset pastirskih koč, pastirjev pa je ostalo le še osemnajst. Natančneje dvanajst, kajti če sta pastirja oba, mož in žena, se štejeta le za enega.

Najmlajši med njimi je 23-letni Žan Potočnik, ki je pastir že od četrtega leta, ko je planino obiskoval s staro mamo. Vsako leto konec junija danes študent politologije zamenja knjige za pastirsko opravo in se za tri mesece preseli na Veliko planino, kjer spusti svojo pastirsko dušo na plano. »Biti pastir zame pomeni združiti prijetno s koristnim. Rad imam svobodo na planini, pasem krave in pomagam drugim pastirjem,« pove živahno in namigne, da njegova mladost in fizična moč še posebej prideta prav, ko je treba katero od krav loviti naokrog.

Foto: Mitja Kobal, Karata Film

Na planini živi pri osemdesetletni Fani Trobevšek. Fani je bila pastirica skupaj z možem, ko pa je ostala sama, je potrebovala pomoč. Kako aktiven in poln mladostne energije je Žan, pove dejstvo, da skrbi za njenih 16 krav in po potrebi še kakšno sosedovo, sodeluje v pastirskem parlamentu, kot se imenuje pašna skupnost na Veliki planini, in izvaja program Pastirčkov dan, v okviru katerega turistom kar v praksi pokaže, kako je videti dan pastirja. Za udeležence, ki prespijo na Veliki planini, se ta začne že ob pol petih zjutraj z molžo krav.

O kravah Žan ve veliko – o rdečem cikastem govedu, prvotnih pasmah, ki so se tu pasle, priseljenih simentalkah, križanjih, navadah in ne nazadnje značaju. Pove, da so to zelo pametne živali: »Starejše krave si zapomnijo mesto v hlevu, in ko se prihodnje leto spet vrnejo na planino, se postavijo točno tja, kjer so stale pred skoraj enim letom.«

pastir na Veliki planini
Foto: Mitja Kobal, Karata Film

Za hrano skrbi Fani, ki odlično kuha. Veliko jedi pripravi iz mlečnih izdelkov, ki jih delajo na planini, nekaj zelenjave pridela na vrtičku, drugo pa kupita v trgovini na kolesih, ki se v pastirsko naselje pripelje ob četrtkih. Za zajtrk ima Žan najraje masovnek iz kuhane smetane s koruzno moko. Pastirji tu gori ga jedo že od nekdaj, ker je nasitna in kalorično bogata jed, ki zaleže skoraj za ves delovni dan. »Obroki so preprosti in hitro pripravljeni, na primer krompir v oblicah, jedi na žlico in testenine. Sam obožujem kislo mleko in krompir s popečenimi ocvirki, to bi lahko jedel vsak dan,« navdušeno našteva Žan, ki ne pozabi omeniti niti prave pastirske malice z ajdovimi žganci z ocvirki, ki jo strežejo v pastirskem stanu Gradiškovih. Robi Gradišek, ki tu nadaljuje družinsko pastirsko tradicijo, pa je eden od zgolj treh poklicnih pastirjev na Veliki planini.

slovenska hrana na Veliki planini
Foto: Mitja Kobal, Karata Film

In ko govorimo o nadaljevanju tradicij, pastirskih in družinskih, je s svojo izstopala tudi Rezka. Znanje o izdelavi trničev je z veseljem predajala naprej in s tem krepila tudi medgeneracijske vezi. Po njenem izročilu ga delata sirarka Sonja s kmetije Pr’ Gabršk in Tatjana s kmetije Pr’ Španc, lani ga je prvič izdelal tudi Žan in ga v skladu z izročilom poklonil svoji izvoljenki.

izdelava trniča
Foto: Mitja Kobal, Karata Film

Trnič v sodobni kulinariki

Trnič je izven primarnega okolja na planini tudi del bolj sofisticirane sodobne kulinarike. V Gostilni Repnik ga v svojih jedeh uporabljajo od leta 2012, ko so nastali Okusi Kamnika, prva kulinarična zgodba Slovenije. Vrhunski chefi, kot so Primož Repnik, Janez Bratovž, Janez Uršič in Tomaž Vozelj, so pod mentorstvom priznanega etnologa dr. Janeza Bogataja bili pobudniki te zgodbe, ki predstavlja tradicionalne kulinarične posebnosti Kamnika, med njimi tudi trnič, in jih interpretira na sodobnejši način.

Foto: Mitja Kobal, Karata Film

»Trnič se uporablja zgolj kot začimba – zaradi izredno slanega okusa in seveda cene, ki je primerna njegovi butičnosti. Odlično se prilega k nevtralnim okusom, na primer v kombinaciji s špinačnimi njoki in maslom ali z ravioli, polnjenimi s čemažem in skuto,« pove chef Gostilne Repnik, kjer zgodbo o ekskluzivnosti trniča na prav tako ekskluzivni način predstavijo svojim gostom, z besedami in dejanji, ko trnič pri mizi, v belih rokavicah, naribajo na krožnik svežih domačih testenin.

Kreativnost vrhunskih kuharskih mojstrov v spajanju tradicionalnega in sodobnega ne pozna meja, zato so vrednost trniča prepoznali v vseh hodih menija. Tako se ta trdi velikoplaninski sir odlično obnese kot predjed z dodatkom medu ali popra, dodatek ribjim ali mesnim jedem, kot so ocvrte jagnječje zarebrnice, pa tudi kot slana pika na i sladki čokoladni torti.

Več butičnih zgodb

Okusi narave pod vršaci Jezerskega

Vstopite v pravljični svet odročnega koščka Slovenije, med vršace in visokogorske kmetije, razpete med Gorenjsko in Koroško.

Preberite več

Butična kmetija v osrčju pohorskih strmin

Dobrodošli v vsakdan na turistični kmetiji, kjer se boste zagotovo počutili kot doma.

Preberite več

Kulinarične čarovnije globoko v horjulski hosti

Domače jedi s skandinavskim pridihom in v sozvočju z naravo.

Preberite več

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več