Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Evropska gastronomska regija 2021

 

Trajnostni razvoj gastronomije

Projekt Slovenija ‒ Evropska gastronomska regija 2021 je bil naša nacionalna medsektorska zaveza za povečevanje kakovosti življenja, ki slovenskemu turizmu prinaša priložnosti za trajnostni razvoj gastronomije preko tesnega povezovanja kmetijstva in turizma s kratkimi nabavnimi verigami trajnostno pridelanih živil visoke kakovosti. V luči projekta in gastronomije kot vodilne tematike promocije slovenskega turizma smo skrbeli za ohranjanje bogate kulinarične dediščine, slovenske prehranske identitete, čebelarske tradicije ter promovirali avtentična doživetja moderne slovenske kulinarike.

Slovenija je oktobra 2018 prejela naziv evropska gastronomska regija 2021 za področje celotne države. V procesu pridobitve naziva je uradnemu podeljevalcu naziva Mednarodnemu inštitutu za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) predložila knjigo kandidature Okusiti Slovenijo, ki jo je uredil prof. dr. Janez Bogataj. Častni pokrovitelj kandidature je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Novice z okusom

Prejemajte gastronomske zanimivosti, novosti, dosežke in priložnosti v svoj e-poštni predal!

IGCAT

IGCAT je neprofitni inštitut, ustanovljen leta 2012, ki sodeluje s konzorciji regionalnih deležnikov v gastronomiji, kulturi, umetnosti in turizmu. Temelji na strokovnem znanju svetovne mreže strokovnjakov in partnersko sodeluje s specializiranimi medvladnimi organizacijami. IGCAT podeljuje naziv gastronomska regija in je uradni upravitelj Platforme Evropska gastronomska regija.

Okusiti Slovenijo

V knjigi kandidature je bila Slovenija opredeljena kot stičišče gastronomske različnosti in lokalnih okusov. Predstavljeni so bili razvoj gastronomije Slovenije, strategija gastronomije Slovenije, zaščita živil in jedi, lokalne in regionalne tržne znamke s področja kulinarike in gastronomije, vinogradništvo, vinarstvo in pivovarstvo. Posebej so bili omenjeni dan slovenske hrane in tradicionalni zajtrk ter sladkosti in zdravje s čebelami, gastronomija in turizem ter kulinarične in gastronomske prireditve.

Slovenska turistična organizacija inovativno širi dosedanja prizadevanja za razvoj trajnostnega turizma v Sloveniji pod krovno platformo Zelene sheme slovenskega turizma na področje gastronomije. Mednarodno nagrajena iniciativa Zelene sheme, ki zajema vsa prizadevanja za trajnostni razvoj destinacije, je že v letu 2020 svoje osrednje orodje – certifikacijsko shemo tako na ravni posameznih turističnih destinacij kot tudi ponudnikov razširila s krepitvijo trajnostnih pristopov upravljanja gastronomije in z novo kategorijo trajnostnega certificiranja za gostinske ponudnike.

 

Želimo si gastronomijo (in turizem) v Sloveniji, ki bo:

  • brez plastike za enkratno uporabo,
  • ponujala svežo pitno vodo iz pipe,
  • izkoriščala kratke dobavne verige visokokakovostnih lokalnih ponudnikov živil,
  • zmanjševala količino odpadkov, ostale pa reciklirala v največji možni meri,
  • trajnostno uporabljala naravne energetske in vodne vire ter skrbela za čim manjši ogljični odtis,
  • delovala socialno vključevalno in povezovalno;

 

Na poti razvoja trajnostnega gastronomskega turizma so nam pomagali tudi ambasadorji projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021. To so strokovnjaki z globalnimi priznanji za dosežke na področju kulinarike in gastronomije prof. dr. Janez Bogataj, Luka Košir, Mira Šemić in Ana Roš.

Več butičnih zgodb

Krasna si, bistra hči planin

Kulinarične zgodbe s Posočja in narava doline, ki je inspiracija za vrhunske jedi.

Preberite več

Domačija med gozdom in reko

Družinska domačija, ki postreže s sezonskimi, domačimi, lokalnimi in pristnimi dobrotami.

Preberite več

Vina, rojena pod zvezdami in luninim sojem

Spoznajte štajerska velikana biodinamike – Acija Urbajsa in Božidarja Zorjana

Preberite več

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več