Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dobro v planinah

 

Osvajati razgledne vrhove je izziv, za katerega potrebujete tudi dobre jedi

Kamor vi pridete peš, pridejo živila včasih po zraku, s konji, z žičnico ali na hrbtih planincev.

Brez skrbi: v planinskih kočah po Sloveniji ne kuhajo le okusnih značilnih enolončnic! Mnogi oskrbniki so mojstri ustvarjanja domačih dobrot, kot so štruklji, zavitki, divjačinske jedi. Marsikje sami pečejo tudi kruh.

Ričet
Ričet
Foto: Tomo Jeseničnik
Prazen žakelj ne stoji pokonci.
Star slovenski rek

Po Sloveniji je več kot deset tisoč kilometrov urejenih pohodniških poti in več kot dva tisoč planinskih poti. Ob njih je 178 planinskih postojank. Namenjene so predvsem pohodnikom, do nekaterih pa se je na dober obed ali sladico mogoče tudi pripeljati. Najboljše planinske koče po izboru obiskovalcev običajno odlikuje prepoznavna kulinarika.

Novice z okusom

Prejemajte gastronomske zanimivosti, novosti, dosežke in priložnosti v svoj e-poštni predal!

Visokogorje, sredogorje in nižine: postojanke z značilnimi jedmi čakajo pohodnike po vsej Sloveniji

Prijaznost in kuharske veščine oskrbnikov so pomemben kriterij izbora za Naj planinsko kočo Slovenije.

Odgovorni planinci nosijo malico in napitke s seboj v nahrbtniku. Dobrote v planinskih kočah, ki omogočajo tudi prenočevanja, pa so pogosto izvrstna nagrada za vzpon! Okusne jedi so marsikje tudi pravi razlog za prihod na razgledne točke.
V gorah se lahko zanesete na ponudbo enolončnic, kot sta jota in ričet, na Pohorju na primer pohorski lonec . Blizu pašnih planin ponujajo kislo mleko in različne žgance. Nekatere koče so na dobrem glasu zaradi gobovih in divjačinskih jedi. Med sladkostmi so, poleg štrukljev, priljubljeni različni zavitki, cesarski praženec, ponekod flancati. Povsod se ogrejete s čajem, pogosto iz zelišč, nabranih v okolici koče.

Ko se potepate po Sloveniji, se v kočah splača ustaviti tudi zaradi tradicionalnih lokalnih posebnosti

Poznavalci pravijo, da gre v nekatere jedi, ki jih pripravljajo na planinah, točno to, kar tam raste in hodi

Kuhanje v planinskih kočah je prava umetnost. Mnoge so brez elektrike, hladilnika in zamrzovalnika, nekatere so brez tekoče vode, marsikje še kuhajo na štedilniku na drva. Zato so glavne sestavine iz bližine, jedi pa pripravljajo tako, kot so jih na lokalnem območju pripravljali že predniki.

Češka koča nad Jezerskim

Foto: Jošt Gantar

Do planinskih točk z divjačinskimi jedmi se lahko tudi zapeljete

Vplivi kulinarike z gora segajo do lažje dostopnih točk, kjer planinci začenjajo svoje vzpone.

Če v Julijskih Alpah prečkate cestni prelaz Vršič, lahko v bližnji Koči na Gozdu okušate jelenov golaž ali jelenovo pečenko. Gorjanci na južnem robu Slovenije vabijo v Planinski dom pri Gospodični, kjer jelenov golaž ponudijo v kruhovi skodelici. Tradicionalni divjačinski golaž dobite tudi v Ruški koči na Pohorju in še marsikje.

Bograč
Bograč
Foto: Tomo Jeseničnik

Ponekod so koče odlična izbira za spoznavanje jedi in napitkov, značilnih za posamezno regijo

Kulinarično tradicijo območja, ki temelji na lokalnih sestavinah in jedeh, pogosto bogatijo tudi s hišnimi specialitetami.

– V Domu na Kumu, najvišjem vrhu Zasavsko-Posavskega hribovja, pripravljajo funšterc – jed zasavskih rudarjev.
– V Domu na Peci, najvišjem vrhu Koroške, lahko poskusite kvočeve nudeljne – žepke z nadevom iz suhih hrušk.
– V Krekovi koči na Ratitovcu, ki ima lep razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, ročno pripravljajo flancate.
– Na Šmarni gori, priljubljenem cilju Ljubljančanov, ponujajo značilne ljubljanske jedi in šmarnogorski čaj.
Dom na Joštu nad Kranjem, razen po dobri kuhinji, slovi tudi po domačih sadnih sokovih z okusom melise, maline, jabolka in bezga.

Značilni planinski enolončnici

Krompir in fižol v ričetu bogatita osnovo iz ješprenja, v joti osnovo iz kislega zelja ali repe. V obe se poda tudi prekajeno meso.

Sladki in slani štruklji

V številnih planinskih kočah pripravljajo slastne sladke in slane štruklje, tradicionalno jed vseh slovenskih regij.

Butične zgodbe

Doživite edinstvene zgodbe slovenskih ponudnikov, gostincev in pridelovalcev.

Pri napojenem medvedu

Mesni izdelki, ki pričarajo pristen stik z naravo in neokrnjene okuse.

Preberite več

Domačija med gozdom in reko

Družinska domačija, ki postreže s sezonskimi, domačimi, lokalnimi in pristnimi dobrotami.

Preberite več

Lov za istrskim zlatom

Družinska tradicija, ki iz temne prsti skrivnosten gomolj prinese na okusne krožnike.

Preberite več

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več