Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Najbolj pristno na kmetijah

 

Poiščite domače okuse na turističnih in izletniških kmetijah

Z več kot 800 gostoljubnimi kmetijami je Slovenija v samem vrhu evropske ponudbe turizma na podeželju.

Okušajte slovensko kulinariko tam, kjer sami pridelujejo živila zanjo. Če boste na kmetiji nastanjeni, boste odkrivali tudi prednosti ekološke pridelave, spoznavali vrtove in njive, pašnike in hleve, vinograde in kleti.

Pašnik
Pašnik
Foto: Jošt Gantar
Ko sedete za kmečko mizo, polno dobrot, osvojite slovenski Dober tek ali Bog žegnaj in Na zdravje!

Vsaj tretjina turističnih kmetij ponuja nastanitve v lastnih hišah, apartmajih, sobah in na prostorih za kampiranje. Najboljše prepoznate po označevalnih jabolkih (od 1 do 4). Specializirane turistične kmetije navdušujejo z ekološko pridelavo, s ponudbo, prijazno do družin z otroki, do kolesarjev. Nekatere so primerne tudi za gibalno ovirane.

Novice z okusom

Prejemajte gastronomske zanimivosti, novosti, dosežke in priložnosti v svoj e-poštni predal!

Zaradi pristne domače hrane lahko greste na kmetije na gastronomski izlet ali pa na okusov polne počitnice

Izberite mir v zelenem okolju ali potepe in avtentična doživetja, med katerimi so zagotovo tudi kulinarična.

Najboljše kmetije z nastanitvijo, označene s 4 jabolki, poleg odlično opremljenih sob ponujajo pestro kulinariko in dodatna doživetja. Izletniške kmetije – mnoge so ob vinskih turističnih cestah – slovijo po ponudbi hladnih in toplih jedi ter pijač. Večinoma so odprte ob petkih, sobotah in nedeljah, zaželene so najave.

Na kmetijah, ki ponujajo nastanitve, ne zagotavljajo vselej vseh obrokov, zato pa vas na dober obed pogosto usmerijo tudi na bližnje točke, ki jih morda sami oskrbujejo s svežimi živili, vini, prehranskimi izdelki. Ker poznajo lokalno okolje, se lahko zanesete na pristnost.

Na podeželju jedi in življenje začinjajo s pravkar odtrganimi zelišči in dišavnicami

V slovenskih kmečkih vrtovih blizu kuhinj rastejo aromatične rastline, ki skupaj z drugimi živili dajejo jedem poln okus.

Nepogrešljiv del slovenske kuhinje so lokalne in regionalne začimbe, kot so peteršilj, brez katerega ni dobre tradicionalne goveje juhe, majaron, ki je obvezen v mešanicah za klobase, kraški šetraj, ki gre v fižolove in druge jedi iz stročnic, ter vrsta drugih zeli, ki so kmečkim gospodinjam vselej sveže pri roki.

Mineštra

Foto: Tomo Jeseničnik

Seveda vam ponudijo žganje, kruh, klobase, vino, a prava razvajanja so lahko čisto drugačna!

Pričakujte veliko svežih živil in izvirno pripravljenih vrtnin

Tradicionalna slovenska predstava o kmečkem obedu vključuje požirek žganega za dobrodošlico ali za slovo, vmes pa klepet ob mizi, obloženi z domačimi mesninami in kruhom. A bistvo gurmanskih užitkov je v tem, kar prav ta hip ponuja narava , kar zdaj raste na vrtu in njivah ali kar je pogosto na hišno izviren način shranjeno v shrambah.

Kmečki obed
Kmečki obed
Foto: Tomo Jeseničnik

Od solate z vrta do ajde s polja, od zeliščnega sirupa do odličnega vina

Kmetije s kulinarično ponudbo so prava učilnica tradicionalnih samooskrbnih virov dobre in zdrave hrane.

Poleg turizma številne kmetije ohranjajo in razvijajo različne dejavnosti – zelenjadarstvo, poljedelstvo, vinogradništvo, gozdarstvo, živinorejo, gojenje rib, čebelarstvo in nenazadnje domače obrti, povezane s tradicionalnimi znanji. Iz lastne moke pečejo kruh, potico, pecivo. Zelenjavo in sadje predelujejo v sokove in konzervirane shranke. Iz zelišč pripravljajo čaje, čajne mešanice, sirupe. Meso spreminjajo v dimljene in sušene mesnine. Goste navdušijo z okusi in z rokodelskimi veščinami.

Po domačem kruhu diši

Ponekod gojijo stara žita (npr. piro) in na nekaterih kmetijah kruh še vedno pečejo na star način – v lončenih krušnih pečeh.

Ko so prazniki

Na mnogih kmetijah ohranjajo pristnost praznikov, kot so božič, velika noč, martinovo in omogočajo doživljanje prazničnih obredov in jedi!

Raziskujte gastronomijo Slovenije z obiski domačij, ki dediščino razumejo kot navdih za novo razkošje

Na kmetijah z izjemno kulinariko se ne zanašajo le na izročilo, temveč tudi na sodobno znanje gastronomije in sommelierstva.

Marsikje se v kuhinjah družijo generacije. Babice še vedno pripravljajo jedi tako, kot so jih nekoč, družbo pa jim delajo šolani kuharji, z izvirnimi pristopi k tradiciji. Na turističnih kmetijah so domala vsa živila pridelana na domačem posestvu, vino pa je negovano v kleteh na domačijah. Posebna prednost je sveža sezonska hrana.

Priprava jedi
Foto: Tomo Jeseničnik

Butične zgodbe

Doživite edinstvene zgodbe slovenskih ponudnikov, gostincev in pridelovalcev.

Domačija med gozdom in reko

Družinska domačija, ki postreže s sezonskimi, domačimi, lokalnimi in pristnimi dobrotami.

Preberite več

Krasna si, bistra hči planin

Kulinarične zgodbe s Posočja in narava doline, ki je inspiracija za vrhunske jedi.

Preberite več

Na burji

Inovativni okusi soli kot butični dodatek k jedem.

Preberite več

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več