Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Raje kuhate ali si dobrote raje pustite postreči? V vsakem primeru imate živila iz bližine vselej pred nosom.
Zeleno podeželje je vir odlične hrane, ki ima do slovenskih mest vselej kratko pot. Še lepše so poti po živila, na kosila in pokušine na podeželje. Pohodniki in drugi raziskovalci tu svoje cilje pogosto izbirajo zaradi kulinarike.
Konec kuhanja je zdravje ohraniti ...
Valentin Vodnik, Kuharske bukve, 1799
V Sloveniji značilne jedi, ki so danes navdih za stvaritve vrhunskih chefov, zlasti na podeželju še kuhamo kot nekoč. Prva slovenska kuharska knjiga, izdana pred več kot 220 leti, je že govorila o zdravi hrani, na katero danes radi prisegamo. Uživamo jedi iz svežih sestavin, pogosto pridelanih na ekološki način.
Na podeželju je vse več gastronomskega znanja, svetovljanske jedi pa se povsod družijo s slovenskimi sestavinami.
Ekološke kmetije in tržnice po slovenskih mestih ponujajo živila iz bližine. Turistične kmetije po vsej Sloveniji pripravljajo tako tradicionalne kot pogosto izvirne hišne dobrote z lastnimi pridelki. V planinskih kočah , kjer se je treba zaradi odročnosti pri oskrbi z živili pogosto znajti, se pri izbiri primernih jedi radi zgledujejo po značilnih jedeh območja. Ne le pri sestavinah, tudi pri postopkih priprave posameznih posebnosti je gastronomska dediščina odlična učiteljica. To vedo številni čebelarji s svojo ponudbo medenih pridelkov in izdelkov, ter mojstri žganjekuhe , ki navdušijo s tradicionalnimi in izvirnimi žganimi pijačami.
Zlasti ob sobotah dopoldne so tržnice in njihovi specializirani lokali z jedmi pomemben prostor druženja.
Na več kot 800 turističnih kmetijah vam gospodinje in gospodarji pripravijo jedi tako, kot bi jih za svoje domače.
Spoznajte vinske kleti, na temeljih katerih je nastala današnja slovenska vinska zgodba.
Slovenci in turisti imajo radi ulične kulinarične festivale, odlično ulično hrano pa lahko uživate tudi v lokalih.
V planinskih kočah pripravljajo odlične enolončnice, razvajajo s štruklji in značilnimi lokalnimi jedmi.
Pestra in okusna je ponudba, ki vas čaka na spletnih policah ponudnikov iz vse Slovenije.
Pri domačinih doma, v lokalu sredi mesta ali na podeželju, na kmetijah ali v planinah boste okušali sezonske jedi.
Spomladi nabiramo šparglje in regrat, poleti gozdne sadeže, jeseni gobe in kostanj, pozimi k stalnicam slovenske kuhinje dodajamo dobrote, ki smo jih konzervirali na tradicionalne načine. Tipično slovensko kosilo se začne z juho, ki je običajno goveja ali gobova, a tudi iz marsikatere sezonske zelenjave. Podobno velja za obvezno solato.
Poleg uveljavljenih slovenskih jedilnikov ob praznikih povprašajte tudi po tipičnih regijskih posebnostih.
Pust odganja zimo tudi s krofi, flancati in ocvrtimi miškami. Pomladno veliko noč spremljajo pirhi – okrašena jajca in šunka s hrenom. Za Martinovo, ko novembra častimo mlado vino, k nadevani raci dodamo domače mlince in rdeče zelje. Za božič pečemo potico, ki spremlja tudi druge praznike. Odkrivajte tudi regionalne praznične jedi!
Uživajte v deželi, v kateri imajo posamezne dobrote tudi svoje praznike.
V Sloveniji se znamo veseliti sezonskih pridelkov. Spremljajte koledar prireditev !
– Spomladi ujemite razstave dobrot slovenskih kmetij, salamijade, festivale oljčnega olja, velikonočnih potic, divjih okusov;
– poleti praznike češenj, jagod, breskev, medu, solinarjev, ribičev, lükarjev (pridelovalcev čebule), krompirja, pršuta, bograča, piva ter odprtih kleti in posameznih vin,
– jeseni festivale buč, sliv, fižola, zelja, jabolk, kostanja, kakijev, razstave gob, martinovanja;
– pozimi praznike potic, štrukljev, penin in kulinariko na božičnih in drugih sejmih
Mimogrede uživamo v grižljajih na tržnici, namenoma gremo na izvirne, pogosto tematske prireditve
Lokali imajo dnevne ponudbe malic in kosil. Ob tržnicah so pogosto manjši lokali z različno, tudi ribjo in vegansko ponudbo jedi. Na ulicah opazimo pekarne in prodajalne bureka – balkanske jedi s slovenskimi, tudi zelenjavnimi, nadevi. Priložnost za druženje in pokušine ponujajo stojnice prireditev po vsej Sloveniji.
Ne le v Ljubljani, slovenska izvirna kulinarična tržnica ima svoje stojnice od pomladi do jeseni v več slovenskih mestih.
Avgusta se v Idriji najbolj znana lokalna jed preseli na stojnice. Družbo ji delajo avtohtone jedi iz drugih krajev.
Mednarodna karavana ulične hrane svoje »food trucke" na začetku in na koncu poletja ustavi v Mariboru.
Okusite jo na primer v Klobasarni v Ljubljani, na Festivalu piva in klobase v Kranju in Festivalu kranjske klobase v Medvodah.
Po Sloveniji so tekme v kuhanju golaža, v Lendavi pa je avgusta Bogračfest, ko golažu podobna jed zabrbota v kotličkih sredi mesta.
Morsko kulinariko na ulicah Izole vse poletje spremljajo predstavitve ribiških posebnosti in zabavne prireditve.
Doživite edinstvene zgodbe slovenskih ponudnikov, gostincev in pridelovalcev.
Domače jedi s skandinavskim pridihom in v sozvočju z naravo.
Preberite večKulinarične zgodbe s Posočja in narava doline, ki je inspiracija za vrhunske jedi.
Preberite večDružinska domačija, ki postreže s sezonskimi, domačimi, lokalnimi in pristnimi dobrotami.
Preberite večSpoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.
Preberite večZaščitena označba porekla, geografska označba in zajamčena tradicionalna posebnost vam zagotavljajo pristnost!
Ko okusite Slovenijo, si zaželite njene posebnosti odnesti s seboj. Kaj izbrati, kje kupiti, s čim presenetiti?
Od Alp do Mediterana, od Krasa do Panonske nižine odkrivamo izvirne okuse slovenske trajnostne gastronomije.
Šparglji, tartufi, gozdni sadeži, zelišča in super solata kar s travnika so divja plat slovenske kulinarike.
Sonaravno vino, pridelano z ljubeznijo do narave in ljudi.
Kar ponuja narava, se v kuhinji spremeni v raznolike in nepozabne okuse Slovenije.