Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Kot narašča število veganov, tako narašča tudi veganska ponudba pri nas.
Gastronomsko ponudbo za vse foodije, ki ne uživajo živil živalskega izvora, lahko danes najdemo v različnih, ne le specializiranih, trgovinah, pa bistrojih, med ulično prehrano, pa tudi v visoki gastronomiji.
Na vegastične, vegansko – kulinarične večere vabijo v Petrovče pri Žalcu, v Galerijo okusov. Chefi tam so si namreč zadali, da bodo s svojimi kreacijami presenetili in navdušili ljubitelje veganskih jedi ter tudi še tako zaprisežene mesojedce.
V Hiši Linhart v Radovljici je chef Uroš Štefelin pripravil zanimiv veganski meni s tipičnimi slovenskimi sestavinami tako tradicionalne kot moderne kuhinje. Od zelenjavnega tatarja do pečene cvetače z lešniki ali polnjene paprike z ješprenjem in jurčki ali pa bohinjske rdeče polente trdinke.
V Dvorcu Zemono, v Gostilni pri Lojzetu, vse goste vabijo, da se pri njih sprostijo in jim prepustijo izbiro menija. Ob predhodnem obvestilu chef Tomaž Kavčič z veseljem pripravi veganski meni. Jedi se spreminjajo dnevno, glede na sveže lokalne sestavine in chefovo inspiracijo.
Tudi na drugem koncu Slovenije, v Zgornji Kungoti, chef Gregor Vračko v Hiši Denk s prednaročilom ustvari veganski meni z veliko pozornostjo do lokalne tradicije.
Chef Uroš Fakuč za predhodno naročen veganski meni v svoji novogoriški restavraciji DAM pripravlja jedi z zelenjavo z domačega vrta.
V Ljubljanski restavraciji JB imajo vedno na voljo sedemhodni vegetarijanski meni, ki ga po predhodnem naročilu pripravijo tudi v veganski izvedbi.
Na Mestnem trgu v restavraciji Güjžina kuhajo slovenske tradicionalne jedi iz Prekmurja na moderen in izključno veganski način. Začnejo že z zajtrki, pripravljajo pa tudi dneve štajerske in koroške kuhinje.
V Barbarelli Juicebar izbirčno nabirajo sezonske in ekološko pridelane lokalne sestavine, izključno rastlinskega izvora in najvišje kakovosti, iz katerih pripravljajo hladno stiskane sokove in smutije, kamutove sendviče, veganske slane pite, juhe in enolončnice, ter pisane solatne sklede z zanimivimi prelivi.
Ekološko, zdravo, hranilno in okusno je slogan bistroja Gourmet Vegan v središču Ljubljane, kjer dnevno pripravljajo kosila in veganske jedi a la carte. Malce nad Trubarjevo cesto tudi Nika v svoji VegaNiki pripravlja dnevna kosila, navdahnjena s kulinariko iz vsega sveta. Radi pripravijo tudi tradicionalne slovenske jedi na moderen način: grahovo juho z jabolki ali pečene nadevane paprike z ajdo in šampinjoni.
Na Malem trgu bistro Gaudi&Naan ponuja dnevna kosila, a la carte ponudbo in degustacijske menije. Za svojo kuhinjo pravijo, da se tradicionalno zahodnih receptov dotakne toplo sonce daljnega vzhoda. Obožujejo produkte lokalnih proizvajalcev, nekaj pa jih pridelajo sami na lastnem vrtičku. Po navdihu vodje kuhinje so jedi lahko malo indijske, malo japonske ali pa čisto ljubljanske.
Foto: Tomo Jeseničnik
Že več kot desetletje povsem rastlinski lokal Avokado na Gortanovem trgu v centru Kopra ponuja veganske zajtrke, malice in kosila, pa sendviče, kruh, peciva in sladice.
Ob svetovno znanemu blejskemu jezeru za vse željne rastlinskega obroka poskrbi Public & Vegan Kitchen Bled, ki slovi po veganskih burgerjih. Tudi v Tavči kuhni nedaleč stran pripravljajo veganske burgerje in dnevna kosila, pohvalijo pa se s pestro ponudbo sladic. Uporabljajo izključno sveže in lokalno pridelane produkte.
Mariborska Kavarnica CukrDoza slovi po veganskih slaščicah, marsikje po Sloveniji pa si lahko privoščite tudi veganski sladoled.
Precej je tudi ponudbe veganske hrane z dostavo, kot je ljubljanski Vanderveg. Mateja Ulaga in kuha, pa tudi dostavlja dnevno pripravljena kuhana ali presna, veganska kosila. Ta z nasmehom pripelje kamorkoli v Ljubljani, občasno pa še kam dlje.
Na drugem koncu Slovenije slovenjgraški BeetBox dostavlja veganska kosila, ki so kdaj manj, spet drugič pa bolj koroško obarvana.
Na območju Kranja je mogoče naročiti veganske enolončnice Juhahu, ki se s kosom domačega kruha pripeljejo v vašo pisarno, na igrišče ali kam drugam.
Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.
Preberite večZnak trajnosti za vse ekološke in gurmanske navdušence.
Kar ponuja narava, se v kuhinji spremeni v raznolike in nepozabne okuse Slovenije.
Droži so bile nekoč nepogrešljive v kuhinjah naših prababic, danes pa ne smejo manjkati na mizah vrhunskih restavracij.
Preverite, s čim se lahko poleti odžejate v Sloveniji.
Slovenci in turisti imajo radi ulične kulinarične festivale, odlično ulično hrano pa lahko uživate tudi v lokalih.
Šparglji, tartufi, gozdni sadeži, zelišča in super solata kar s travnika so divja plat slovenske kulinarike.