Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Odnesite okuse s seboj!

 

Izberite najboljše iz posameznih regij in krajev

Ozrite se po ponudb lokalnih znamk.

Najboljše iz Slovenije nosi oznake evropskih in nacionalnih zaščit , najboljše iz posameznih območij združujejo certifikati lokalnih znamk: Okusi Ljubljane, Okusi Kamnika, Okusi Posavja, Okusi Rogle, Okusiti Laško in mnoge druge.

Kosilo
Foto: Tomo Jeseničnik
Jemo zato, da živimo, a ne živimo, da bi le jedli!
Dr. Janez Bogataj, etnolog in ambasador EGR 2021

Poleg dobrot, ki so zaradi naravnih danosti in kulturne dediščine značilne za posamezno območje, nekatere znamke vključujejo tudi rokodelske izdelke, povezane z gastronomijo, kulinarična doživetja, dogodke, prireditve in ponudnike. Pravico do uporabe znamke pridobijo s strogim ocenjevanjem in izpolnjevanjem kriterijev.

Novice z okusom

Prejemajte gastronomske zanimivosti, novosti, dosežke in priložnosti v svoj e-poštni predal!

Posebnosti poiščite v prodajnih kotičkih lokalnih turistično-informacijskih centrov in pri ponudnikih

Ko se ustavite na območju z oznamčeno ponudbo, že z razgledom po izdelkih začutite značaj destinacije.

Bled Local Selection označuje specialitete, kot je blejska kremna rezina, in mnoge blejske posebnosti. Izdelke znamke Bohinjsko – From Bohinj, kot je sir mohant, lahko zložite npr. v bohinjsko gajbico. Idrija izbrano, znamka posebnosti geoparka na območju UNESCO dediščine rudnika živega srebra, med drugim označuje čipkasto sladico, ki opozarja na klekljarsko mojstrstvo v mestu. Certifikat znamke Dobrote Dolenjske ima že okoli 500 izdelkov, v katerih mora biti več kot 70 odstotkov sestavin iz pokrajine na jugovzhodu Slovenije. Znamka Srce Slovenije združuje kulinarične in rokodelske izdelke z območja, ki v Osrednji Sloveniji sega od Alp do Dolenjske.

Raziščite, kako se z gurmanskimi užitki povezujeta rokodelska in steklarska ustvarjalnost Slovenije

Izdelki slovenskih steklarjev osvajajo svet, rokodelci vedo, kako pomembne so deske za rezanje ali žlice za med.

Certifikate lokalnih kolektivnih znamk ima mnogo izdelkov iz lesa, ki s svojo uporabnostjo dopolnijo izbiro kulinaričnih dobrot. Steklarna Rogaška in Steklarna Hrastnik navdušujeta z izdelki, ki še oplemenitijo doživetja slovenskih vin in voda. Njihove izdelke najdete tudi v butičnih prodajalnah spominkov.

Rokodelski izdelek iz Bohinja

Foto: Arhiv Turizem Bohinj

Spominke za prijatelje lahko na delavnicah ustvarite tudi sami in ob tem osvajate kulinarične veščine

Včasih raje kot predmete odnesemo s seboj izkušnje in znanja, s katerimi prijateljem pričaramo okuse Slovenije.

V Škofji Loki se naučite pripraviti mali loški kruhek, v Radovljici sami okrasite lectovo srce. Na tečaju Cooking class Ljubljana pripravite značilen slovenski obed s tremi hodi. Kako pripraviti tipične jedi po starih receptih, vam pokažejo v Slovenski Istri, v Vipavski dolini in še marsikje. V TIC-ih povprašajte za delavnice!

Lectarska delavnica
Foto: Jošt Gantar

Po vino v kleti in vinoteke, po sestavine za jedi k pridelovalcem in v lokalne trgovine

Ko vas zanima kulinarika, lahko z njo povezane predmete, sestavine in posebnosti opazite in kupite – povsod! V specializiranih trgovinah, na tržnicah, na potepih po podeželju.

Ko poznate posebnosti Slovenije, nakupa vredne izdelke opazite tudi v običajnih trgovinah z živili. V mestih, še posebej v jedrih zgodovinskih mest Slovenije , vas pritegnejo butične prodajalne. Na nekaterih turističnih in izletniških kmetijah imajo prodajo na domu, v vseh treh vinorodnih deželah s svojimi vini navdušujejo kleti in vinoteke. Pristne označene izdelke najdete tudi v trgovinah posameznih znamk v njihovem matičnem kraju ali v Ljubljani (npr. Piranske soline, Rogaška, Dobrote Dolenjske).

Butične zgodbe

Doživite edinstvene zgodbe slovenskih ponudnikov, gostincev in pridelovalcev.

Na burji

Inovativni okusi soli kot butični dodatek k jedem.

Preberite več

Lov za istrskim zlatom

Družinska tradicija, ki iz temne prsti skrivnosten gomolj prinese na okusne krožnike.

Preberite več

Pri napojenem medvedu

Mesni izdelki, ki pričarajo pristen stik z naravo in neokrnjene okuse.

Preberite več

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več