Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Bodite pozorni na zaščitene označbe porekla, geografske označbe in oznako zajamčena tradicionalna posebnost.
Označbe, zaščitene pri Evropski komisiji, nosi že več kot 20 pridelkov, živil, jedi, ki dokazujejo kulinarično izvirnost Slovenije. V njihovi pristni različici jih ponujajo le slovenski pridelovalci in predelovalci.
Povsod je lepo, a doma je najlepše.
Slovenski ljudski rek
Radi imamo, kar dobro poznamo. Ko okusimo najbolj pristne slovenske jedi, živila, pijače, ko se lahko zanesemo na njihovo poreklo, način pridelave in predpisano recepturo, ko se na lastne oči prepričamo, od kod prihajajo, jih zlahka vzljubimo! Poiščite zaščitene dobrote Slovenije.
Kar štiri vrste sira, dve vrsti medu, sol in oljčno olje se ponašajo z označbo, ki dokazuje njihovo izjemno poreklo.
Slovenija je ena od najbolj zanimivih čebelarskih dežel v Evropi. Med njenimi medenimi dobrotami sta posebej zaščitena Kočevski gozdni med in Kraški med . Zlasti v Alpski Sloveniji na pašnih planinah nastajajo izvrstni siri. Poskusite mazavi pikantni sir Mohant iz Bohinja, sir Tolminc iz mleka krav, ki se pasejo na planinah nad reko Sočo, in Bovški sir iz mleka ovac s tega območja. Iz Mediteranske in Kraške Slovenije, od koder sta slovita piranska sol in ektra deviško oljčno olje Slovenske Istre, je tudi zaščiteni Nanoški sir.
Kočevski gozdni med je pridelan v najbolj gozdnatem območju Slovenije, kjer so tudi pragozdovi pod zaščito UNESCO.
Vse jedi lahko imajo vsaj malo okusa po Sloveniji, če jih posolite s slovito Piransko soljo z zaščitenim geografskim poreklom.
Okuse slovenske kuhinje bogatita ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre in Štajersko prekmursko bučno olje.
Spoznajte 8 mesnin, štajersko-bučno olje, čebulo s Ptuja, jajca s Kamniškega, štajerski hmelj in slovenski med.
Kraški pršut zori na vetru – burji. Kranjska klobasa in Prleška tunka imata stoletja enako recepturo. Zgornjesavinjski želodec, Kraški zašink, Kraška panceta in Prekmurska šunka nastajajo s posebnim sušenjem mesa. Štajersko-prekmursko bučno olje in Ptujski luk sta temelja panonske kulinarike. Jajca izpod Kamniških planin imajo več omega-3 kislin.
Foto: Tomo Jeseničnik
Piva, ki nastajajo iz ekstraktov slovenskih sort hmelja, najlažje poskusite na prvi pivski fontani na svetu
Savinjska dolina se uvršča med večje pridelovalke hmelja na svetu. V Žalcu lahko posebnosti štajerskega hmelja spoznavate ob obisku fontane piv Zeleno zlato, na kateri si sami natočite več vrst piva , v Eko muzeju hmeljarstva in pivovarstva, na potepu po hmeljskih nasadih in pri ponudnikih kulinaričnih izdelkov s hmeljem.
Med najbolj prepoznavnimi in razlikovalnimi posebnostmi Slovenije so po vsem svetu slavna potica, prekmurska gibanica, idrijski žlikrofi in belokranjska pogača.
Potica je sladica iz vzhajanega testa z nadevom. Najbolj razširjen je orehov nadev, zaščitena pa je tudi z orehovim nadevom z rozinami, z rozinami, s pehtranom ter s pehtranom s skuto. Družbo ji delajo:
– prekmurska gibanica iz plasti dveh vrst testa ter kar 4 nadevov – iz maka, skute, orehov in jabolk;
– idrijski žlikrofi z obliko klobuka in nadevom iz krompirja, zaseke ali prekajene slanine, čebule, začimb in dišavnic;
– belokranjska pogača – nizek kruh, posut s kumino in debelo zrnato soljo;
Zaščiteni lokalni način pridelave ali predelave avtentičnih živil zagotavlja njihovo enotno in visoko kakovost
Kakovost izdelkov z zaščitnimi znaki je pod strogim nadzorom neodvisnih kontrolnih organov. Pri živilih s certifikatom zaščitene označbe porekla, vsi postopki pridelave in predelave potekajo na predpisanem geografskem območju. Z izbiro tovrstnih živil podpiramo lokalne pridelovalce in prispevamo k ohranjanju kulturne dediščine.
Znak Izbrana kakovost Slovenija pomeni tudi, da za živila z lokalnim poreklom, veljajo dodatna preverjanja.
Med nosilci znaka nacionalne sheme Izbrana kakovost Slovenije so številni ponudniki mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov ter sadja, ki izpolnjujejo specifične zahteve glede pridelave, gojenja in predelave, skladiščenja, omejenega časa transporta in podobno. Zagotovljena je sledljivost živil.
Doživite edinstvene zgodbe slovenskih ponudnikov, gostincev in pridelovalcev.
Mesni izdelki, ki pričarajo pristen stik z naravo in neokrnjene okuse.
Preberite večDomače jedi s skandinavskim pridihom in v sozvočju z naravo.
Preberite večDružinska domačija, ki postreže s sezonskimi, domačimi, lokalnimi in pristnimi dobrotami.
Preberite večSpoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.
Preberite večOd Alp do Mediterana, od Krasa do Panonske nižine odkrivamo izvirne okuse slovenske trajnostne gastronomije.
Kam po sveža živila? Na mestne in ekološke tržnice! Začnite na primer z zajtrkom na Plečnikovi tržnici v Ljubljani.
Ko okusite Slovenijo, si zaželite njene posebnosti odnesti s seboj. Kaj izbrati, kje kupiti, s čim presenetiti?
Dobrodošlice v Sloveniji izrekamo tudi z žganji, kot so brinjevec, slivovec, sadjevec, in z zanimivimi likerji.
Spoznajte deželo, kjer raste najstarejša trta na svetu. Z nami je že preko 400 let in še vedno obrodi grozdje za vino.
Sonaravno vino, pridelano z ljubeznijo do narave in ljudi.