Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Avtentične dobrote so zaščitene

 

Najbolj pristne dobrote nosijo oznake evropskih shem kakovosti

Bodite pozorni na zaščitene označbe porekla, geografske označbe in oznako zajamčena tradicionalna posebnost.

Označbe, zaščitene pri Evropski komisiji, nosi že več kot 20 pridelkov, živil, jedi, ki dokazujejo kulinarično izvirnost Slovenije. V njihovi pristni različici jih ponujajo le slovenski pridelovalci in predelovalci.

Idrijski žlikorfi z bakalco
Idrijski žlikorfi z oznako Zajamčena tradicionalna posebnost
Foto: Tomo Jeseničnik
Ljubezen gre skozi želodec.
Slovenski ljudski rek

Radi imamo, kar dobro poznamo. Ko okusimo najbolj pristne slovenske jedi, živila, pijače, ko se lahko zanesemo na njihovo poreklo, način pridelave in predpisano recepturo, ko se na lastne oči prepričamo, od kod prihajajo, jih zlahka vzljubimo! Poiščite zaščitene dobrote Slovenije.

Izrazite kulinarične posebnosti posameznih pokrajin in krajev imajo zaščiteno označbo porekla

Kar štiri vrste sira, dve vrsti medu, sol in oljčno olje se ponašajo z označbo, ki dokazuje njihovo izjemno poreklo.

Slovenija je ena od najbolj zanimivih čebelarskih dežel v Evropi. Med njenimi medenimi dobrotami sta posebej zaščitena Kočevski gozdni med in Kraški med . Zlasti v Alpski Sloveniji na pašnih planinah nastajajo izvrstni siri. Poskusite mazavi pikantni sir Mohant iz Bohinja, sir Tolminc iz mleka krav, ki se pasejo na planinah nad reko Sočo, in Bovški sir iz mleka ovac s tega območja. Iz Mediteranske in Kraške Slovenije, od koder sta slovita piranska sol in ektra deviško oljčno olje Slovenske Istre, je tudi zaščiteni Nanoški sir.

Zaščitena geografska označba obljublja kakovost, na katero vpliva prav pridelava na določenem območju

Spoznajte 8 mesnin, štajersko-bučno olje, čebulo s Ptuja, jajca s Kamniškega, štajerski hmelj in slovenski med.

Kraški pršut zori na vetru – burji. Kranjska klobasa in Prleška tunka imata stoletja enako recepturo. Zgornjesavinjski želodec, Kraški zašink, Kraška panceta in Prekmurska šunka nastajajo s posebnim sušenjem mesa. Štajersko-prekmursko bučno olje in Ptujski luk sta temelja panonske kulinarike. Jajca izpod Kamniških planin imajo več omega-3 kislin.

Kranjska klobasa

Foto: Tomo Jeseničnik

Štajerski hmelj z zaščiteno geografsko označbo, ki daje okus mnogim vrstam piva, lahko okusite tudi v jedeh

Piva, ki nastajajo iz ekstraktov slovenskih sort hmelja, najlažje poskusite na prvi pivski fontani na svetu

Savinjska dolina se uvršča med večje pridelovalke hmelja na svetu. V Žalcu lahko posebnosti štajerskega hmelja spoznavate ob obisku fontane piv Zeleno zlato, na kateri si sami natočite več vrst piva , v Eko muzeju hmeljarstva in pivovarstva, na potepu po hmeljskih nasadih in pri ponudnikih kulinaričnih izdelkov s hmeljem.

Hmelj
Nasadi hmelja
Foto: Miran Orožim

Znak Zajamčena tradicionalna posebnost imajo jedi, pripravljene po natančno predpisani tradicionalni recepturi

Med najbolj prepoznavnimi in razlikovalnimi posebnostmi Slovenije so po vsem svetu slavna potica, prekmurska gibanica, idrijski žlikrofi in belokranjska pogača.

Potica je sladica iz vzhajanega testa z nadevom. Najbolj razširjen je orehov nadev, zaščitena pa je tudi z orehovim nadevom z rozinami, z rozinami, s pehtranom ter s pehtranom s skuto. Družbo ji delajo:

prekmurska gibanica iz plasti dveh vrst testa ter kar 4 nadevov – iz maka, skute, orehov in jabolk;
idrijski žlikrofi z obliko klobuka in nadevom iz krompirja, zaseke ali prekajene slanine, čebule, začimb in dišavnic;
belokranjska pogača – nizek kruh, posut s kumino in debelo zrnato soljo;

Zakaj se splača poiskati dobrote, ki s ponosom nosijo znake svoje zaščite?

Zaščiteni lokalni način pridelave ali predelave avtentičnih živil zagotavlja njihovo enotno in visoko kakovost

Kakovost izdelkov z zaščitnimi znaki je pod strogim nadzorom neodvisnih kontrolnih organov. Pri živilih s certifikatom zaščitene označbe porekla, vsi postopki pridelave in predelave potekajo na predpisanem geografskem območju. Z izbiro tovrstnih živil podpiramo lokalne pridelovalce in prispevamo k ohranjanju kulturne dediščine.

Bohinjski mohant
Bohinjski mohant z zaščiteno označno porekla
Foto: Tomo Jeseničnik

Bodite pozorni tudi na znak nacionalne sheme kakovosti, ki zagotavlja, da so živila pridelana v Sloveniji

Znak Izbrana kakovost Slovenija pomeni tudi, da za živila z lokalnim poreklom, veljajo dodatna preverjanja.

Med nosilci znaka nacionalne sheme Izbrana kakovost Slovenije so številni ponudniki mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov ter sadja, ki izpolnjujejo specifične zahteve glede pridelave, gojenja in predelave, skladiščenja, omejenega časa transporta in podobno. Zagotovljena je sledljivost živil.

Butične zgodbe

Doživite edinstvene zgodbe slovenskih ponudnikov, gostincev in pridelovalcev.

Pri napojenem medvedu

Mesni izdelki, ki pričarajo pristen stik z naravo in neokrnjene okuse.

Preberite več

Kulinarične čarovnije globoko v horjulski hosti

Domače jedi s skandinavskim pridihom in v sozvočju z naravo.

Preberite več

Domačija med gozdom in reko

Družinska domačija, ki postreže s sezonskimi, domačimi, lokalnimi in pristnimi dobrotami.

Preberite več

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več